Det norske Lovværk pålægger udbydere av forbrugertjenester en grundlæggende aktsomheds- og kundskabsplikt tilknyttet sikringen af egne tjenester, samt aktsomheds- og kundskabsplikt som virksomhed i forhold til de produkter som indgår i tjenesten. Dette indebærer bl.a. at tilbyder av forbrugertjenester må identificere risikofaktorer og vurdere samlet risiko tilknyttet gennemføringen af den tjeneste man tilbyder, samt træffe nødvendige og tilstrækkelige tiltag for at risikoen overfor forbrugere og andre skal blive acceptabel.
Dette arbejde gøres kontinuerligt i vores virksomhedsevaluering og vores Helse, Miljø og sikkerhedsplan (HMS). Vi justerer på baggrund af evaluering med turledere og deltagere efter hver tur. Det at have ansvar for grupper som færdes i naturen, stiller hele tiden krav til turlederen om at vurdere situationer og takle risikomomenter. Dette forudsætter at turlederen har gode kundskaber om naturtypen man færdes i, at turlederen har gode egenfærdigheder i den aktuelle aktivitet som bedrives, at turlederen har en højt udviklet ansvarsfølelse og at turlederen har en reflekteret personlig holdning.
Nøgleordene hele vejen bliver dermed tur efter evne.
Tur efter evne
Som nævnt ovenfor har nøgleordene hele vejen været tur efter evne – eller «føre-var». Tur efter evne indebærer ret og slet at vores forudsætninger til enhver tid og på ethvert sted står stærkere end de aktuelle krav. Dette indebærer bl.a. at der hele tiden lægges op til en progression hvor der bygges sten på sten. Ingen bliver taget med på ting de ikke har forudsætninger for at håndtere.
Tur efter evne er altså vores grundlæggende sikkerhedsprincip, og en norm som vægtes højt at videreformidle til vores deltagere, og som også ligger til grund for de forudsætninger vi beskriver for hver af vores ture.
Til grund for al turplanlægning ligger en vurdering af gruppen, området og forholdene man kan forvente undervejs.
Turplanlægning
Turplanen skal bl.a. bidrage til at sikre at vi lægger ud på tur efter evne. Målet med turen, gruppen og området er udgangspunktet for turplanlægningen. En god turplan er en overenskomst mellem målet med turen og deltagernes forudsætninger, samt de ydre rammer miljøet og destinationen har. Vi er dog klar over at det er en udfordring for vores deltagere at vurdere nøjagtig vores mål og forventninger ud fra skrift på hjemmesiden, samtidig med at det kan være en udfordring for dem at vurdere eget niveau. Derfor er vores turledere og turplaner lavet med disse udfordringer i mente.
Når det gælder selve udformningen af turplanen, har vi for rutine at organisere den i tre dele: Selve turplanen (plan A), en alternativ turplan (plan B) og en kriseplan (plan C).
Som en del af turplanlægningen har alle deltagere fået tilsendt en detaljeret pakkeliste med forslag til udstyr og beklædning.
I turplanen er der noteret hytter eller andre former for nødly, betjente turisthytter og bebyggelse hvor der er tilgang på fast telefon, samt vejvalg ud av området for at tilkalde hjælp eller for at afbryde turen tidligere. Dette udgør kjernen i plan C.
Vores turplaner indeholder også en risikoanalyse som har til hensigt at klargøre de mest sandsynlige uønskede hændelser samt at klargøre hvilke momenter turlederen bør være ekstra opmærksom på og oplyse om.
Sikkerhedsrutiner
Friluftsliv i forskellige naturtyper indebærer bl.a. at håndtere krævende og potentielt risikable situationer. Dette lægger et stort ansvar på turlederen. Vi må følge gældene sikkerhedsrutiner og normalprocedurer, knyttet til de forskelige grene af friluftsliv. Trygheden ligger i disse procedurer/rutiner, men også i kundskaber og færdigheter som turlederen har opnået gennem uddannelse. Ikke mindst ligger sikkerheden i den enkelte turleders personlige erfaringsbakgrund.
Turlederens opgave er at formidle disse rutiner og procedurer – men så meget som muligt gennem deltagerens erfaringer, sit gode eksempel, gennem at knytte disse til situationens krav og gennem at vise til mulige konsekvenser. Vi skal ende op med gode rutiner, og vi skal øve dem ind og følge dem.
Generelle turnormer
- Planlæg og gennemfør tur efter evne
- Vælg område efter evne
- Prioriter altid sikkerhed først
- Tænke konsekvens i alle situationer
- Lave tydelige aftaler og overholde disse
- Lægge til rette for åben dialog i gruppen og involvere gruppen i beslutningsprocesser
- Ta hensyn til og vise indlevelse overfor hinanden
- Give rum for alle i gruppen til at udfolde sig
- Være positiv og konstruktiv i din omgang med andre
- Gennemføre sporløs færdsel
Efter turen
Undervejs på turene, og i efterkant, ser vi systematisk tilbage på aktuelle situationer for at trække ud og bevidstgøre erfaringer. Hvad blev gjort i den og den situation? Hvordan håndterede vi den? Hvilke erfaringer kan vi tage med os videre? Ved at alle kommer til orde får vi løftet frem et mangefold af erfaringer, som deles med gruppen og som dermed hæver bevidsthedsniveauet til den enkelte. Bagefter laves der evaluering med hovedkontor og turleder med tanke på justeringer af turplan for den enkelte tur og HMS plan for virksomheden.
Generelle krav til turlederne
For at fungere som turleder og turlederassistent er det en forudsætning at man selv har friluftslivsuddannelse, lærer- eller pædagoguddannelse med spesiale i friluftsliv eller tilsvarende.
I forlængelse av dette må man kunne dokumentere solid egenerfaring, også mht. til det at tage hånd om grupper. Personen må kunne udvise eksemplarisk dømmekraft, og have kompetanse om «branchenormerne» indenfor aktuelle aktiviteter/naturtyper.
I tillæg pålægges det turledere at holde sig opdaterede på førstehjælp og livredning, specifikt til deres aktivitetsområder hvert 3. år.
Generelle krav til deltagerne
De krav som stilles til deltagerne, er beskrevet for hver tur under ”Praktiske informationer – Forudsætninger” på vores hjemmeside. Det er også under ”Praktiske informationer” der kan være noteret minimums alder samt bemærkninger ift. fysisk helbred, specifikke tekniske eller fysiske krav og lignende.
Dersom en deltager viser åbenbare mangler i basisfærdigheder, dømmekraft, ansvarlighed eller lignende, vil den ansvarlige turleder, mhp. sikkerheden ift. gruppen og turens gennemførelse kunne nægte deltageren videre deltagelse i turen og/eller aktiviteten. Samme sag kan være tilfældet hvis deltageren har været fraværende i obligatoriske undervisningsoplæg, hvor de da vil kunne mangle nødvendig kundskab og færdighed for at gennemføre oplægget med tilstrækkelig sikkerhedsmargen. Turlederen har det overordnede ansvar, og forpliktelser til at tage de afgørelser dette innebærer.
Miljø
Friluftsliv sker i naturen, ofte i værdifulde og sårbare områder. På vores ture er naturen mere end en arena for forskellige aktiviteter. Hensigten med friluftsliv er blandt andet gode naturoplevelser, men også indsigt i naturens sammenhænge, venskab med naturen og bevidstgørelse af vores ansvar for naturens kvalitet.
Friluftsliv bør efter vores mening ikke bare være naturvenligt i sig selv, men bør bidrage til bevidsthed om en bærekraftig personlig livsstil og være en pædagogisk vej for at skabe et personligt ansvarsfuldt forhold til naturen.
Dette indebærer at friluftslivet bliver kontekstualisert i forhold til natur, naturværn- og miljøværnspørgsmål, så vel som til kultur og samfundsspørgsmål. Det er et centralt aspekt på vores ture, og vi arbejder med, på alle ture konkret at formidle denne tilgang til friluftsliv. Vi henviser også til vores ”Miljøpolitik”, som fungerer som et arbejdsredskab for både daglig ledelse såvel som turledere ifm. afvikling og drift af både virksomhed og ture.