Få vores Guide til vinterfriluftsliv
Du tilmelder dig samtidig vores nyhedsbrev.
Tilmeld mig!

20180721_111454-01

Christian og Peters Massiv tur i Norge

Udgivet af

Dette blogindlæg er lidt anderledes da vi bringer Christian og Peters historie om at gå en af Den Norske Turistforenings (DNT) lange vandreruter i Norge, nemlig Massiv ruten som krydser de fire nationalparker, Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda med 350 km uafbrudt markeret sti i naturen, med overnatning i DNT hytter undervejs.

Christian kontaktede os sidste efterår for at høre om vi kunne tænke os at hjælpe og støtte ham i hans projekt om at vandre denne lange rute. Christian har før været en del på tur med familien i Norge, men ikke på en tur af denne længde og heller ikke på egen hånd i så lang tid. Vi synes det lød spændende og hjalp derefter Christian med turplanlægningen og råd til udstyr og forberedelse. I sommers lykkedes det så Christian og Peter at gå denne fantastiske tur, og du kan nu læse lidt om deres oplevelser.

 

Hvordan opstod ideen til at vandre ruten?

Sidste sommer var vi på tur i Jotunheimen, en rundtur hvor vi havde lagt nogle 2000-meter toppe ind. På Gjendebu, som var en af de hytter vi mødte på vejen, sad vi inde i pejsestuen om aftenen, hvor vi hyggede, læste i bøger og spillede kort. Her fandt jeg (Christian) et magasin med alle de ture som Den Norske turistforening arrangerer. Helt bagerst i magasinet blev jeg bidt af denne rute som hedder Massiv, som man kunne tage på som fællestur. Og jeg vidste lige med det samme at det var det jeg skulle til næste sommer, men i stedet ville jeg tage den selv i stedet for fællesturen. Peter kom og fortalte mig i starten af det nye år at han også ville med. Så vi blev to i stedet for en.

 

Hvordan forberedte I jer på turen?

Man kan egentlig sige at vi har forberedt os siden vi begyndte at gebærde os i naturen og på fjeldet. Erfaringer som vi har samlet sammen på siden vi var helt små. Ellers har det primært været styrketræning og gåture her hjemme i Danmark.

Inden turen har vi været i kontakt med Kristian Torp, som er medstifter af Nordisk Friluftskompani. Han har hjulpet os en del med planlægningen af turen, for at få en sikker og mere afslappet tur. Det endte med 45 siders turplanlægning.

Godt 2 uger inden turen lavede vi ikke nogen træningspas som skulle overanstrenge eller bygge mere på muskler osv. men i stedet bare for at holde os i gang. Vi var ved behandling ved en massør vi kender, Vita hedder hun, for at kroppen var 100 procent klar.

 

Hvordan var det at sætte ud den første dag?

En befrielse. En spænding som man har haft i kroppen et helt år bliver på dette tidspunkt bare sluppet løs. 24 timers transport inden gør selvfølgelig også, at det er rigtigt dejligt endelig at komme i gang.

 

Hvad var de største udfordringer på turen?

Hvis man kigger i helhed på hele turen, så har vi ikke haft de store udfordringer fysisk. Ingen skader som der gjorde at vi på nogen tidspunkter overvejede at stoppe. De to første dage var hårde for fødderne og benene fordi man lige skulle tilvende sig til at gå så langt hver dag. Ellers var det generelt psykisk, at kunne kontrollere alle oplevelserne i hovedet. De største udfordringer kom mest efter turen fordi jeg (Christian) var ekstremt rastløs og bare ville afsted igen.

 

Hvilken dag var turens bedste?

For os personligt så har vi altid haft en forkærlighed for Jotunheimen på grund af fjeldområdets mange 2000-meter toppe. Derfor er vi også begge enige om at det var turen fra Fannaråkhytta til Skogadalsbøen som var den bedste. En kort dag på 12 kilometer, som var nedstigning hele vejen. Vejret var perfekt, et udsyn til 2000-meter toppe på alle kanter man kunne forestille sig at kigge hen, og hvor man til sidst endte inde i en frodig birkeskov og stødte på Skogadalsbøen som personligt var min favorithytte.

 

Hvad var de smukkeste strækninger?

Hele Breheimstrækningen var utrolig smuk, men det var også den hårdeste.

Fannaråkhytta til Skogadalsbøen.

Fra Litlos til Hellevassbu i Hardangervidda.

 

Lærte I noget på turen – om jer selv, naturen, det at vandre eller andet?

Før turen har vi aldrig prøvet at gå denne distance før. Så vi vidste ikke hvordan kroppen ville reagere. Men da turen var færdig havde vi begge en følelse af at vi nok godt kunne gå den dobbelte distance. Så vi lærte at kroppen kan mere end vi egentlig troede.

På turen gik vi jo steder som vi aldrig har været før, så vi har fået en masse ny viden om andre vandreture og områder. Og så var det også første gang vi prøvede at sove på DNT (Den norske turistforening) hytterne. Før hen sov vi i telt. Og jeg vil sige det er ikke sidste gang vi vil sove på hytterne. Det giver en hel anden ro når man kommer til dagens mål, fordi man ikke skal til at sætte telt op og lave mad.

 

Hvilke andre mål har i for fremtiden?

Vi mødte jo to piger under turen, som valgte at stoppe lige inden vi skulle ind i Hardangervidda. De ville hellere tage turen på ski til påske, hvor vi med stor sandsynlighed også skal med. Så en tur over Hardangervidda på ski til påske.

Men ellers har jeg (Christian) en plan om at tage turen til Tanzania, hvor jeg vil op på Kilimanjaro. Tidspunktet afhænger rigtig meget om, hvornår pengene er til det. Så når jeg har pengene så er det afsted.

 

Nogle gode råd til andre som vil prøve sig af på turen?

  • Planlæg, forberedelse, planlæg.

Der er en god grund til at alle siger, at selve det at vandre kun er halvdelen af turen. Turens succesrate stiger utrolig meget, hvis man har forberedt sig ordenligt på turen. Det gælder alle ture. For os sad jeg (Christian) godt 3 måneder inden turen og lavede en 42 sider lang turplanlægning. Prøv altid at tænk på at have en plan-B i baglommen. En tur slutter aldrig med at der ikke sker noget usædvanligt på turen. For os blev vi nødt til at justere ruten en af dagene fordi den hytte vi skulle til var fuldt booket.

  • Undgå ”Turbostarten”.

Mange har følelsen af at efter de første 5 kilometer på turen at ”Det her går jo bare der ud af”. Her skal man huske at sige til sig selv, at man stadig har 345 kilometer endnu. De to første dage igennem Breheimen er de to hårdeste dage på hele turen. Du bruger 11 timer om dagen på at gennemføre 23 kilometer. Noget du ville kunne gå på 4 timer her hjemme. Og så skal kroppen jo tilvende sig til at gå så langt hver dag ligesom kroppen skal tilvende sig højden når man skal bestige bjerge. Vi mødte 4 andre som også skulle gå den samme rute som os. De gik desværre i fælden og nåede ikke længere end de to første dage.

  • Pak let.

Der er selvfølgelig grænser for hvor langt ned i vægt man kan komme. Men prøv at tænk over ikke at tage unødvendigt udstyr med. Det giver lidt ekstra til energien, når man skal gå så langt. 10 kilo er en udmærket vægt når man også sover på hytter.

  • Hils på andre.

Sig hej eller kom i kontakt med andre mennesker. Det kan give venskaber for livet.  😉

 

Hvordan var jeres daglige rutine?

Morgen:

Stå op kl 07 – Hente tøj i tørrerummet + Toiletbesøg (Børste tænder osv.) – Få tøj på som du skal gå i – Pak rygsæk – Gå til morgenmad kl 08. – Omkring kl 09, klar til at gå.

Under etaperne:

Gå en time – hold drikkepause (5-10 minutter) – repeat – repeat – omkring kl 13-14 (Frokostpause) – Gå en time – Hold drikkepause – repeat (indtil ankomst til dagens mål).

Efter etaperne (Aften):

Indtjekning på sovesal – Fylde depoterne (mad) -bad – Hygge indtil aftensmad – Aftenmad – Hygge indtil sengetid – kl 22, sengetid.

 

Hvordan var det at komme i mål?

Vi begge havde en fed følelse over at vi blev de først danskere til at gennemføre turen. Men for mig (Christian) kom den først lidt efter. Da vi kom til Haukeliseter havde jeg ikke rigtig nogen følelse af hvordan jeg havde det. Bare en tom og måske lidt irriterende følelse af at det nu var slut. Efter turen tog vi selvfølgelig afsted igen, fordi jeg stadig havde en følelse i kroppen som sagde at jeg ikke har opnået det i sommerferien som jeg ville. Så vi tog en tur til Jotunheimen for at bestige Besshøe (2258 meter).

 

Hvis andre ikke vil vandre hele ruten, men måske blot vandre en uge, hvilken strækning ville I så anbefale?

Nu er Massiv jo så smart at ruten allerede er delt op i de fire fjeldområder. Så at tage turen for hvert fjeldområde kunne man jo gøre.

Hvilket fjeldområde vi synes man skal vælge, kan vi ikke svare på. Det kommer mere an på hvad man går efter.

Breheimen er to dage, hvor man kommer til at gå i sne og på sten. Så hvis man aldrig har gået i Norge før og vil prøve, så vil dette ikke være et godt sted at starte. Men hvis man gerne vil prøve sine grænser af og har god erfaring med lange vandredage og masser af højdemeter så vil dette være en rigtig god tur. Breheimen er et område som ligger i skyggen af Jotunheimen, Men man kan også finde 2000-meter toppe og rigtig flotte dale, så det er et område man burde tage med i sin overvejelse til næste turplanlægning.

Jotunheimen er terrænmæssigt lige så krævende som Breheimen, her er nogle af etaperne bare ikke lige så lange som de to er i Breheimen. På denne strækning er man også så heldig at komme på brævandring. Dette var især en af mine (Christian) højdepunkter på hele turen.

Så Jotunheimen er til dem som har stor interesse i at kigge på store bjergtinder og komme på brævandring.

Skarvheimen er terrænmæssigt en god blanding af de andre tre fjeldområder. Her er det både sne, fine stier og sten. Hvis man på et tidspunkt vil prøve at sove på selvbetjente hytter, så er Skarvheimen et godt sted. Under vores tur over Skarvheimen kom vi forbi 4 selvbetjente hytter. Så Skarvheimen er til dem som ikke lige vil begive sig ud på de helt hårde etaper og dem som gerne vil prøve at sove på Selvbetjente hytter.

Hardangervidda har vi nok alle sammen hørt en lille smule om. Vores oplevelser af Hardangervidda var meget forskellige. Nogen af dagene var utrolig flade. Det tætteste vi kommer på det i Danmark er vis man tager ud til klitterne og går en tur. Andre dage kom vi mere ind i det Hardangavidda vi kender, med fjelde og flotte søer.

Så Hardangervidda er et rigtig godt sted til nybegynderne og hvis man har børn med. Det er et utrolig godt sted at tage børn med, hvis man vælger at gå den længde børnene også kan følge med på.

 

Om turen:

Længde:

  • 350 km men lige under 400 km på skridttæller.

Oprettet:

  • I 2015 af Den Norske Turistforening (DNT).

Antal dage:

  • 18 dage – uden hviledage

Antal gennemførte den 12 september 2018:

  • 97 personer. Os som nummer 66 og 67.

Fjeldområder:

  • Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda

Ældste gennemførte:

  • Der er ingen aldersregistrering, men man har hørt at de ældste er to damer fra Norge på 64 og 67 år som gennemførte i 2016.

Link:

 

Om os:

 

Christian Peter:
–          Christian Smed Mikkelsen

–          Instragram: Christianmikkelsen_dk

–          17 år gammel

–          Gymnasieelev (2.g)

–          Fremtidigt arbejde som friluftsvejleder

–          Største drøm er at stå på toppen af mt. Everest.

–          Har en ubeskrivelig træng til at bestige bjerge.

–          Det bedste jeg ved er, roen ved at være sig selv når man er på tur.

–          Mål for den kommende fremtid vil være at Bestige Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.

–          Peter Smed Mikkelsen

–          19 år gammel

–          Pædagogmedhjælper

–          Instragram: peter.smed.14

–          Fremtidig pædagog eller politimand

–          Største drøm er at bestige Kilimanjaro og gå Caminoen

–          Elsker natur samt den oplevelse af en god tur.

–          Det bedste er stilhed og ro omgivet af fjelde.

–          Mål for den kommende tid er optjene penge og så ud at rejse.

 

Vores pakkeliste:

Påklædning på kroppen: –          Undertøj i merinould

–          Uldstrømper

–          Bukser

–          Fleecetrøje – hvis vejret krævede det.

–          Vandrestøvler

–          Vandrestave (Kun Christian)

–          Rygsæk

Påklædning i rygsækken: –          Ekstra fleecetrøje

–          Ekstra bukser

–          Langt undertøj

–          T-shirt (Kun til hytterne)

–          Ekstra underbukser (2.par)

–          Skiftestrømper (2.par)

–          Vindjakke

–          Regntøj

–          Hue/hansker/halsedisse.

Udstyr: –          Tynd sovepose

–          Førstehjælpstaske

–          Rep.kit (reparation)

–          Toiletgrej/letvægts håndklæde.

–          Toiletpapir/Sprit

–          Solcreme

–          Solbriller

–          Myggespray

–          Kort og kompas

–          Vandtæt kortetui.

–          Nødtelefon/Powerbank

–          Pandelampe.

–          Lighter (Til selvbetjeningshytterene)

–          Jetboil/Tarp/Proviant (Til nødsituation)

–          Drikkeflaske

–          Personlige ejendele (Pung, nøgler, Massiv-pas, ID osv.)

Vægt –          Ca. 12 kg

Det var Christian og Peters historie, jeg håber du blev inspireret og nu selv har lyst til at prøve Massiv ruten eller bare en friluftstur til Norge.

Du kan også skrive til os hvis du har en vild ide eller et projekt du måske godt kunne bruge lidt hjælp til. Og så vil vi selvfølgelig elske at have dig med på tur 🙂

/Kristian

About Kristian Torp

Turleder, stifter og medindehaver
Kristian er en erfaren turleder og dygtig underviser med et fantastisk øje for gæstens kompetenceudvikling. I Nordisk Friluftskompani står Kristian bl.a. for produktudvikling, organisering af ture, salg og markedsføring. Du kommer især til at se ham på fjeldski, i packraft, på cykel og i vandresko.

Kommenter med Facebook