Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

IMG_0167

Det bedste udstyr til sommerfriluftsliv

Udgivet af

Sommeren nærmer sig, temperaturerne stiger og dagene bliver længere. Uanset om du befinder dig i Norge, Danmark eller et andet sted i Europa er dette virkeligheden i maj og juni måned, forskellen er blot hvor varmt det bliver og hvor kort tid der er mørkt! Dette er også tiden hvor du kan glæde dig og se frem til sommerturene i naturen.

For at du kan få det maksimale ud af sommeren og dens udfordringer, og for at du kan nyde det unikke klima vi har i norden, vil jeg her give dig nogle idéer til din ønskeliste, og give dig mine personlige bud på det bedste udstyr til sommerfriluftsliv.

 

Vandrestave

Vandrestave har længe været overset, eller kun tænkt på som støtte til dårligt gående eller i meget ujævnt terræn – det er synd, for de kan være en stor hjælp for alle. De er en kæmpe hjælp for dårligt gående, og de er nærmest uundværlige i ujævnt terræn, men de kan så meget mere for dig, når du vandrer om sommeren.

Et par gode vandrestave bør være justerbare, gerne så de kan pakkes sammen i en størrelse hvor du kan rejse med dem i eller uden på tasken. Derudover skal der være et par behagelige håndtag, kork- og skumhåndtag kan være rarere i varmen, hvorimod plastikhåndtagene kan føles glattere og fugtigere når du begynder at svede.

Fordelen ved at begynde at bruge vandrestave, er at du først og fremmest aflaster kroppen og især knæene. Hvis du går med stor rygsæk vil du opleve at kropsholdningen bliver bedre, du går ikke så foroverbøjet og kan nu se op og faktisk nyde udsigten i det flotte område du vandrer i. Vandrestavene hjælper dig også til at holde en bedre rytme og kadence når du vandrer, og mange oplever faktisk at gå hurtigere uden at det er hårdere!

Uanset om du går på større stier, grusveje eller langt ude på fjeldet på ujævne og til tider ufremkommelige stier eller ligefrem uden for stierne, så vil vandrestavene støtte dig og give dig en bedre balance, så der er mindre risiko for at vride om eller falde. Og ned af bakke kan du bruge dem til at aflaste lårene når du igen og igen skal spænde op i lårmusklerne. Så mit bedste råd er altid at medbringe stavene, og hvis du har overskud, det er let terræn eller du blot synes det fylder meget omkring dig, så kan du bare starte med at bruge den ene stav – så finder du hurtigt ud af hvor godt det er.

 

Vindsæk

En vindsæk er guld værd. Den er næsten ukendt i Danmark, bortset fra nogle kajakroere, men den kan redde både liv og din frokostpause! Vindsækken er et bærbart nødshelter. Det er praktisk set en stor pose du kan trække over dig og resten af gruppen. Materialet er vind- og vandtæt så du kan sidde beskyttet, næsten som i et telt. Forestil dig derfor en stor sæk, lavet af et materiale som yderdugen på et telt, hvor jeres kroppe er med til at holde posen udspilet når I sidder ned, så imellem jer har I plads og luft til at sidde og spise. Og som bonus pga. det tætte materiale bliver der overraskende hurtig varmt når man sidder flere inde i vindsækken.

Vindsækken er meget brugt i Storbritannien, som med deres ustadige og ofte våde og blæsende vejr, bruger disse som fast inventar i alle turrygsække når de skal på fjeldet eller på vandet. De kaldes på engelsk en Bothy bag, efter de engelske hytter på fjeldet, Bothys. Vindsække fås i forskellige størrelser, fra 2 pers til 8 pers og vejer fra 300g, så de er meget lette og fylder ikke mere end en stor appelsin op til størrelsen på en sommersovepose. Jeg har altid en vindsæk i min rygsæk når jeg skal på friluftstur, det er min mulighed for at skabe et helle hvor som helst når som helst. Hos Nordisk Friluftskompani bruger vi vindsække fra Rab, som vi synes har en god størrelse og har nogle fede detaljer som udluftning og et vindue så vi kan holde øje med vejret.

En let og luftig skaljakke

Skaljakke eller regnjakke, kært barn har mange navne. For at gøre det helt klart, så er forskellen at en skaljakke besidder en åndbar membran. Men lad os bare være helt ærlige, hvis det er varmt, eller du arbejder hårdt, så vil selv en åndbar skaljakke ikke kunne følge med udluftningen, og du vil blive våd af sved indefra.

Derfor synes jeg at det vigtigste udstyr om sommeren, for mig, er en forholdsvis let og luftig skaljakke, da jeg så vidt muligt kun har den med i rygsækken og ikke ønsker at have den på. Selvfølgelig skal den altid med, da det hurtigt kan skifte til dårligt vejr med vind og byger i fjeldet. Men derudover forsøger jeg at bære trøjer som er lidt vindafvisende eller medbringe en ekstra tynd og meget let vindjakke, som dermed også ånder bedre.

Når jeg så køber en skaljakke, vil jeg gerne have at den som minimum har udluftning under armene. Det betyder nemlig at jeg selv i regnvejr kan åbne op og komme af med en lille smule af den overskudsvarme jeg laver. En god stor hætte synes jeg også er en fordel, da jeg så i regnvejr kan tage hætten over mig, men så lyne mere op i halsen for igen at lufte ud mens jeg holder vandet væk fra hovedet og nakken. Til sidst kan du også se efter ærmeafslutninger med velcro eller justerbar indsnøring, og ikke fast elastik. Det gør nemlig at du kan lade ærmerne være åbne og vidde nede ved håndledet, som også er et af de steder på kroppen hvor du kan komme af med mest varme. Derudover kan det være ærmeafslutningen er stor nok til at du kan smøge ærmerne op – bonus!

Jeg synes selv at et godt bud, er en tre-lags, så den stadig kan holde til lidt af det hele, men stadig meget let og har hætte og udluftning under armene!

 

Vandtætte pakposer

Det kan være vådt om sommeren, solen skinner ikke altid og vejret på fjeldet kan være omskifteligt. Om vinteren er sneen ofte tør, og kryber ikke ind i rygsækken på samme måde som regnen kan. Derfor pakker jeg altid mit udstyr i vandtætte pakposer om sommeren.

Både sommer og vinter pakker jeg i pakposer, da jeg synes det er meget nemmere at holde styr på alle de medbragte sager, samt nemmere at finde dem i rygsækken og beskytte dem. Men om sommeren er jeg ekstra opmærksom på at bruge vandtætte pakposer. Det kan både være de klassiske med rullelukning som kan klare at komme under vand, men jeg bruger dog ofte blot pakposer med snørelukning eller lynlåslukning, da det ofte er rigeligt at materialet er vandtæt og ikke åbningen. Da din rygsæk sikkert også er vandafvisende er det oftest kun en smule vand som siver ind og løber ned på indersiden af rygsækken. Så med mindre du falder i vandet er rygsækken, og dermed pakposerne heller ikke omringet eller under vand konstant.

Det skal dog siges at det vigtigste udstyr, som sovepose og skiftetøj bør være pakket i vandtætte poser med rullelukning, da det er din førstehjælp, forstået på den måde, at det er hvad du har til at holde dig tør og varm på resten af turen, men også hvis du skulle være ude for et uheld og måtte ligge og vente på hjælp.

 

Et par småting jeg vil anbefale

For også at nævne et par mindre ting som kan gøre hverdagen lidt mere behagelig på tur vil jeg også gerne fremhæve følgende mindre stykker udstyr.

Kasket

Det er et multifunktionelt stykke udstyr. Kasketten giver først og fremmest skygge for solen, både for hovedet og øjnene. Jeg oplever dog også kasketten som en mellemting mellem at have hue på eller bart hoved! Det vil sige at den varmer jo og beskytter lidt mod vind, uden at dække hele hovedet. Derudover er en kasket guld værd under hætten på regnjakken når det regner, da du slipper for dråber i ansigtet.

Foldbar vandpose

Om sommeren er der ofte masser af vand på fjeldet, selv når du går over trægrænsen vil der de fleste steder være masser af små vandløb. Det betyder også at du ikke behøver at gå rundt med en stor camelback hele dagen, men blot en vandflaske som du fylder i løbet af dagen – så sparer du også lidt vægt i rygsækken.

Men når du så slår lejr, kan det være rart at kunne hente mere end bare en flaske vand, så mit bedste stykke udstyr til teltture er en foldbar vandflaske. De findes i mange afskygninger, men vigtigst af alt er at posen/flasken kan foldes og pakkes sammen så den fylder meget lidt, når du vandrer rundt med den i rygsækken og den er tom! Så kan du ved lejr gå til nærmeste vandkilde og hente vand til hele aftenen og måske også næste morgen. Skulle det så ske at din dagsrute går et sted med mindre vand – ja så har du stadig mulighed for at bære lidt ekstra!

Zip-off bukser

De er aldrig rigtig kommet på mode, men jeg må indrømme at de er praktiske, og jeg synes også nogle af de store tøjmærker indenfor friluftsliv er begyndt at lave noget som ser hæderlige ud ?

Tricket med disse er jo at du kan spare vægt og fylde i rygsækken ved kun at have et par bukser med, frem for et par bukser og et par shorts. Derudover er det altid usikkert om det faktisk bliver varmt nok til at gå i shorts, men bliver det varmt nok, er det sikkert at det ofte bliver ubehageligt varmt i et par kraftige friluftsbukser… Så hvad med et par zip-off bukser som giver dig lidt fra begge verdener. Jeg er selv blevet meget glad for disse fra Fjällräven som er et par ”rigtige” fjeld- og vandrebukser med alle de gode detaljer, men som også kan laves til shorts. Ofte går jeg bare med underbenet foldet om støvlen og læggen, så jeg hurtigt og flere gange om dagen kan justere for varmen i sol og vind.

 

Jeg håber at du har fået lidt inspiration til din ønskeliste, og at du nu drømmer om at komme på sommertur. Tag et kig på vores sommerture, inde på turene kan du også se pakkelisterne og bruge dem til endnu mere inspiration til din ønskeliste.

 

About Kristian Torp

Turleder, stifter og medindehaver
Kristian er en erfaren turleder og dygtig underviser med et fantastisk øje for gæstens kompetenceudvikling. I Nordisk Friluftskompani står Kristian bl.a. for produktudvikling, organisering af ture, salg og markedsføring. Du kommer især til at se ham på fjeldski, i packraft, på cykel og i vandresko.

Kommenter med Facebook