Få vores Guide til vinterfriluftsliv
Du tilmelder dig samtidig vores nyhedsbrev.
Tilmeld mig!

Vi kan møde sne

Det bedste udstyr til vinterfriluftsliv

Udgivet af

Vinteren nærmer sig, temperaturerne falder og dagene bliver kortere. Uanset om du befinder dig i Norge, Danmark eller et andet sted i Europa er dette virkeligheden i november og december måned, forskellen er blot hvor koldt det bliver og hvor lang tid der er mørkt! Men frygt ej, for vinteren er jo på vej og du kan nu glæde dig til snart at komme ud i sneen eller ud på isen, hvis du bor i et område med dette ?

For at du kan få det maksimale ud af vinteren med dens udfordringer, og for at du kan nyde det unikke klima vi har i norden, vil jeg her give dig nogle idéer til din ønskeliste til jul, og give dig mine personlige bud på det bedste udstyr til vinterfriluftsliv.

Vindsæk

En vindsæk er guld værd. Den er næsten ukendt i Danmark, bortset fra nogle kajakroere, men den kan redde både liv og din frokostpause! Vindsækken er et bærbart nødshelter. Det erpraktisk set en stor pose du kan trække over dig og resten af gruppen. Materialet er vind- og vandtæt så du kan sidde beskyttet, næsten som i et telt. Forestil dig derfor en stor sæk, lavet af et materiale som yderdugen på et telt, hvor jeres kroppe er med til at holde posen udspilet når I sidder ned, så I imellem jer har plads og luft til at sidde og spise. Og som bonus pga. det tætte materiale bliver der overraskende hurtig varmt når man sidder flere inde i vindsækken.

Vindsækken er meget brugt i Storbritannien, som med deres ustadige og ofte våde og blæsende vejr, bruger disse som fast inventar i alle turrygsække når de skal på fjeldet eller på vandet. De kaldes på engelsk en Bothy bag, efter de engelske hytter på fjeldet, Bothys. Vindsække fås i forskellige størrelser, fra 2 pers til 8 pers og vejer fra 300g, så de er meget lette og fylder ikke mere end en stor appelsin op til størrelsen på en sommersovepose. Jeg har altid en vindsæk i min rygsæk når jeg skal på friluftstur, det er min mulighed for at skabe et helle hvor som helst når som helst. Hos Nordisk

Friluftskompani bruger vi vindsække fra Rab, som vi synes har en god størrelse og har nogle fede detaljer som udluftning og et vindue så vi kan holde øje med vejret.

 

Fodposer og bivaksko

Efter en hel dags aktivitet er mine fødder ofte lidt trætte og fugtige af sved, og derfor er det rigtig rart at kunne tage støvlerne af og få noget blødere fodtøj på og tørre både støvler og strømper. Derfor har jeg altid fodposer og/eller bivuaksko med på vintertur. Bivuakskoene er kort fortalt en udendørs sutsko, den er varm og gerne lavet med et fiber- eller dunfyld og de bedste er med en grov sål af fx bævernylon så de er mere slidstærke. Jeg bruger dem fx i hytter på fjeldet når gulvet er koldt og så kan jeg faktisk også lige smutte ud på toilet uden at skulle have støvler på da dem jeg bruger, er lidt høje og lidt kraftige.

Fodposerne er nogle overdimensionerede sokker lavet af et kraftigt vandafvisende materiale. De er store nok til, at jeg kan tage dem uden på mine støvler og lange nok til at nå over mine knæ. Pointen med dem er fx at tage dem på når du skal lave teltlejr. Ved at tage dem udenpå støvlerne eller bivuakskoene sørger du for ikke at få sne ned i fodtøjet eller ind på underbenene og det hjælper dig til at holde på varmen. De kan også være gode at trække udover bivuakskoene eller sokkerne når du midt om natten skal på toilettet og ikke gider bøvle med støvler og snørebånd. Det er en lille luksus som kan være med til at gøre det hele lidt nemmere og mere behageligt. Vi bruger fodposer og bivuaksko fra Helsport, de er norske og ved hvad og hvordan sådan et stykke udstyr skal laves.

 

Sneskovl

Det kan virke simpelt, men en sneskovl er alle pengene værd når der er sne på fjeldet. Med en sneskovl kan du bygge og flytte al den sne du vil, og det betyder at du kan lave en

pauseplads, bygge en hule, grave efter vand eller lave et bord og en bænk til spisetid. Det er både nødudstyr til når uvejret rammer og du vil grave dig ned for at finde læ, men det er også nemt at gøre sig det mere behageligt i pauser og i lejr. Du bør lægge vægt på styrke, fylde og vægt. Jeg synes det er vigtigt at du kan skille blad og håndtag fra hinanden og at bladet ikke bliver for stort så det ikke kan være nede i tasken. De fås i et utal af designs, men sørg for at den er stærk nok til at hakke og flytte selv hård sne med islag, der er ikke noget værre end at bøje eller brække skovlen, da det højst sandsynligt er på det tidspunkt du har mest brug for den! Derudover er det mest efter personlige præferencer om man vil have med takker, D-håndtag, teleskopstang, sav osv. Hos Nordisk Friluftskompani bruger vi Lynx skovlen fra Black Diamond da den er simpel og meget stærk.

 

Dunjakke

Min bedste ven om vinteren er min dunjakke. Med den i rygsækken ved jeg at jeg kan klare alt slags vejr og at jeg ikke kommer til at fryse, den er mit helle sammen med vindsækken. Mit bedste råd er at købe jakken lidt ekstra stor, så du altid kan tage den udenpå det tøj og den jakke du måtte gå med, så slipper du for at lukke al varmen ud af tøjet når du skal holde pause! Egentlig behøver det ikke være dun, men kan lige så godt være en fiberjakke. Men dun varmer mere sammenlignet med samme mængde fiber, og du kan derfor få mere varme ud af den samme størrelse jakke ved at købe dun. Dun er selvfølgelig lidt dyrere og skrøbeligere end fiber, men i dag er næsten alle dun brugt i tøj og soveposer imprægneret så de bedre kan modstå fugt. Jeg har dog også en fiberjakke, og ofte bruger jeg fiber i plusgrader og dun i minusgrader. I plusgrader er der risiko for fugt, men det er ikke så koldt, omvendt i minusgrader er der ikke risiko for fugt udefra og derfor er dunjakken perfekt og også det varmeste. Passer du på din dunjakke, tørrer den efter hver tur og ikke opbevarer den pakket, så holder den i mange år, og så er det pludselig en god investering. Der er mange producenter som laver gode dunjakker, personligt kan jeg bedst lide dem fra Montane da de har detaljer jeg ønsker og har samtidig fokus på vægt.

 

Et par småting jeg vil anbefale

For også at nævne et par mindre ting som kan gøre hverdagen lidt mere behagelig på tur vil jeg også gerne fremhæve følgende mindre stykker udstyr.

Mht. termosen er det selvfølgelig oplagt om vinteren at kunne tage varmt vand med ud til brug i løbet af dagen. En kop varm te, kakao, kaffe eller saft kan redde dagen og giver fornyet energi efter fx en frokostpause. Ligeledes kan du med en 1L varmt vand hurtigt skabe en halv liter ekstra vand, ved at bruge det til at smelte sne med i drikkedunken. Vælg kvalitet og gå efter termoflasker som kan holde varmt i minimum 12 timer, og det er ofte flasker med mere end 0,5 liters indhold, da en del af varmen fra indholdet går til den første opvarmning af selve flasken.

En Nalgene flaske kender de fleste nok, men denne klassiske frilufts-drikkeflaske som er lavet af kraftigt plast og som stort set er umulig at ødelægge har i mine øjne fortjent dens rygte. Flasken kan tåle både kogende vand og at ligge i fryseren, jeg har tabt den fra flere meters højde på sten og asfalt uden andet end ridser, og jeg har haft den for tæt på bålet og den har blot fået en bule ikke et hul. Så dette er en flaske som kan det hele og holder længe. Om vinteren er et godt trick at putte varmt vand i flasken inden du skal i soveposen, så kan du nemlig bruge den som varmedunk hele natten, så længe du bare sørger for at skrue låget ordentligt på, er du garanteret en varmere nat. Jeg putter ofte en sok over flasken da jeg synes den bliver alt for varm direkte mod huden.

Skalluffer er et simpelt lille stykke udstyr som kan redde dagen – og det er netop den type udstyr du bør ønske dig og altid have med på tur. En luffe som er vind- og vandtæt du kan trække ud over de handsker du allerede har på, er geniale når vinden tager til eller det begynder at regne. Den ekstra mængde varme som skabes ved egentlig bare at putte hånden i en fin ”plasticpose” er utrolig. Hvis du så tænker over hvor lidt dette stykke ekstra udstyr fylder og vejer er der jo nærmest ingen undskyldning for ikke at have den med hver gang. Køb den lidt stor i størrelsen så den kan komme udenpå på alle dine handsker, og så kan du også låne den ud hvis dine turkammerater har glemt deres. Når den ligger i tasken kan du bruge den til at holde styr på resten af dine huer og handsker!

 

Jeg håber at du har fået lidt inspiration til din ønskeliste, og at du nu drømmer om at komme på vintertur. Tag et kig på vores vinterture, inden på turene kan du også se pakkelisterne og bruge dem til endnu mere inspiration til din ønskeliste.

About Kristian Torp

Turleder, stifter og medindehaver
Kristian er en erfaren turleder og dygtig underviser med et fantastisk øje for gæstens kompetenceudvikling. I Nordisk Friluftskompani står Kristian bl.a. for produktudvikling, organisering af ture, salg og markedsføring. Du kommer især til at se ham på fjeldski, i packraft, på cykel og i vandresko.

Kommenter med Facebook