Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

DCIM100GOPRO

At finde lejrplads på kortet og på turen

Udgivet af

Når jeg tager på telttur i et nyt område, eller helt generelt hvis det er om vinteren, så er jeg altid lidt spændt på hvor hurtigt jeg finder en egnet lejrplads, og hvor god den ender med at være. Formålet med en lejrplads er at kunne hvile sig og nyde naturen, og det kræver både ro, varme, søvn, mad og drikke. At få alle disse ting opfyldt er ikke nødvendigvis så let!

Jeg ved ikke om du også har prøvet det, men du har måske siddet hjemme og kigget på kortet, målt dine cirka dagsdistancer ud, og så tænkt at der nok er lejrpladser der i mellem. Blot for at komme på tur og nærme sig enden på din dagsdistance, men være tvunget til at fortsætte med at gå, kun for at lede efter et lejrsted hvor du faktisk kunne ligge fladt og ikke trille, med et forholdsvis blødt underlag, læ og gerne ikke for langt til vand. Det kan nogen gange være lidt af en mavepuster hvis du sidst på dagen skal meget længere end planlagt.

Derfor vil jeg starte med at give dig nogle tips til hvad du skal være opmærksom på, når du kigger kort hjemmefra, og gerne med en vis sandsynlighed vil kunne spå om der findes muligheder for at etablere en fornuftig lejrplads i et givent område.

 • Afstand mellem højdekurver 
  • Du bør finde et område med god afstand mellem højdekurverne eller en pludselig større afstand mellem to højdekurver. Dette henviser til en mindre hældningsgrad og større chance for plant underlag.
 • Blokmark i højderne
  • Du bør være opmærksom på, at der i fjeldene i Norden over trægrænsen hurtigt er risiko for meget stenet underlag. Ofte vil der kun være blokmark at finde over 1400-1500 moh..
 • En blå streg betyder vand
  • Små bække kan dog være helt tørlagte sidst på sommeren, og modsat være svære at krydse i starten af sommeren pga. snesmeltning.
 • Brug google earth
  • Ved at finde dit turområde og zoome lidt ind, vil du ofte kunne få en indikation om bevoksningens beskaffenhed og hvorvidt der er højt græs og måske siv, som kunne tyde på et fugtigt underlag.
 • Tag vejrudsigten med
  • Den kan give dig en idé om vindretning i forhold til læsider, og hvor højt det skal prioriteres at finde læ.
 • Hold afstand fra stier
  • Både af hensyn til dig selv og af hensyn til andre. Det er ikke fedt at have folk gående gennem ens lejr, men det er heller ikke fedt at se ind i andres lejr fra stien af. Vi ønsker alle sammen en følelse af at være alene i vildmarken 🙂

 

Jeg blev en gang spurgt om jeg synes det var nemmest at finde en lejrplads om sommeren eller om vinteren. Jeg overvejede det længe, tænkte på mine tidligere ture, og kom frem til at jeg synes det er lige svært. De fleste af mine ture er i Norge og det spiller selvfølgelig også ind. For var jeg kun på tur i Danmark ville jeg helt sikkert have svaret at det er nemmest om sommeren, da der aldrig er sne nok i Danmark til en vinterlejr og pløkker i frossen jord er rigtig tarveligt. Men nu oplever jeg heldigvis både rigtig vinter og sommer, med masser af omskiftelig fjeldvejr. Så jeg kan kort give dig nogle eksempler på fordele og ulemper på begge årstider.

Sommer – Det kan være svært at finde godt underlag. Det er nemmere at slå teltet op. Man er mindre udsat da vejret ofte er mildere. Man skal være opmærksom på at kunne finde vand.

Vinter – Der skal være sne nok til de store pløkker for at holde teltet. Man kan nemt plane et underlag ved at trampe med skiene eller blot grave det uønskede væk. Vinden er oftere kraftigere. At finde vand er nemt når blot der er sne.

 

Hvad ser jeg så efter når jeg er på tur? Jeg vil nu prøve først at skitsere hvad jeg selv prioriterer højt når jeg vælger en lejrplads, henholdsvis om sommeren og om vinteren. Det kan godt betale sig at gøre sig lidt umage med både at finde en god lejrplads, men også at anlægge den fornuftigt. Hvis man regner på det, så bruger man ofte lige så meget tid i lejren som på aktivitet eller forflytning! I lejren samler man overskud og hvis man er flere på tur er det også centrum for socialt samvær og hygge.

Også når du skal lave lejr er det godt at tænke sikkerhed. For mig betyder dette ofte, at jeg skal starte med at kigge op og se hvad jeg ligger under. Har du fundet et godt sted at slå telt op, men der hænger en stor død gren på træet som giver dig skygge, så bør du overveje at finde et andet sted især hvis der er vind på vejrudsigten. På samme måde om vinteren bør du være sikker på ikke at ligge i udløbszonen for et skred eller tæt på en klippe med fare for løse sten.

Man skal bruge overraskende meget vand i løbet af sit ophold i lejren, når man både skal drikke, lave mad og ordne sin personlige hygiejne. For ikke at slæbe for meget vand under forflytning har jeg ofte kun en enkelt drikkeflaske med. Så for ikke at gå alt for mange gange skal min drikkevandskilde ikke ligge for langt væk eller være for besværlig at komme til. På længere ture har jeg ofte en lille væskeblære med i rygsækken som jeg kun bruger i lejren, for netop ikke at gå frem og tilbage for mange gange. Husk at overvej hvad der kan ligge opstrøms, især ift. dyrehold eller bebyggelse. På fjeldet i Skandinavien er det dog sjældent noget man bør bekymre sig om, så længe det drejer sig om rindende vand. Om vinteren er drikkevand sjældent en decideret overvejelse, da vi smelter sne, og sne er der altid nok af. Det er dog værd at se efter overfladevand på søer eller små åbne områder i en bæk eller elv. Dette kan være med til at spare dig tid og brændstof, vær dog forsigtig med åbent vand om vinteren pga. usikkerhed omkring isen og sneens bæreevne!

Jeg vil ikke ligge alt for udsat, både for ikke at risikere en skade på teltet ved kraftig vind, men også for at kunne få en ordentlig søvn, så læ og vindforhold er også en vigtig overvejelse. Der er ikke noget værre end en konstant rusken i teltet og en dug der klapper dig i hovedet hele natten. Hvis det er svært at vurdere vindretningen så tag hensyn til den fremherskende vindretning i det område du befinder dig i, som fx vest i Danmark. Ellers finder du bedre læ ved at ligge dig lavt i terrænet, søge ned i skoven eller om vinteren bygge en læmur af sneklodser. Vær opmærksom på vindtragter som kan syne af bedre pladser fordi de ligger lavere i terrænet eller kan give læ fra en særlig vindretning. Disse kan gøre en let brise til en sand storm, så spot dem ved at se efter samlinger i terrænet, trange dale og indsnævringer hvor vinden kan kanaliseres.

Som et lille ”men” vil jeg dog ikke anbefale altid at gå efter læ og forsøge at fjerne al vind fra lejren. Især om sommeren kan lidt vind gøre hele opholdet meget mere behageligt ved fx at holde myg og andre flyvende insekter væk – så i forhold til vind og læ bør du vurdere hvad der er mest brug for.

Generelt vil jeg gerne finde et plant underlag med god plads til mit telt. Der skal ikke være for mange sten hvor jeg placerer teltet, og jeg er især opmærksom på spidse kanter for ikke at gøre skade på telt og i værste fald mit liggeunderlag. Underlaget skal helst være tørt, da et fugtigt underlag både leder varmen væk hurtigere og giver mere kondens i teltet. Vær også opmærksom på om du ligger et sted som kan samle vand i regnvejr. Et nemt trick om sommeren er at ligge sig direkte ned på underlaget inden du slår teltet op, du føler overraskende hurtigt om det skråner det mindste eller om der er en forhøjning eller fordybning under ryggen eller røven! Om vinteren søger jeg også efter et forholdsvist plant underlag, udjævner det ved at trampe med ski på og er det helt håbløst, kan jeg grave mig ud af problemet (hvis der er sne nok). Det er selvfølgelig sjovest hvis man er flere afsted, at man kan placere sine telte forholdsvis samlet. Om sommeren er det ikke et must, men om vinteren har det høj prioritet når jeg er på højfjeldet, da jeg helst kun vil lave én læmur og ikke en der er alt for lang. Når du kigger på underlag og plads til flere telte, så kan du også overveje om der skal være plads til et fælles sted at spise og samles uden for teltene. Det kan være hyggeligt at samles eller lave mad sammen, men er ikke en prioritet.

Med al den hvile og indtag af både væske og energi vil du ofte også skulle af med noget, og derfor bruge noget der minder om et toilet. Hvordan du ordner dine toiletbesøg nemmest og rarest tager vi i et andet opslag, men det er ikke desto mindre ret vigtigt at holde styr på toiletforholdene i og omkring sin lejr. Jo flere man er i samme lejr, jo strengere bør man være omkring hygiejne og toiletforhold, både for sin egen men også de næstes skyld. Udvælg dig et område og en retning alle bruger, du skal tænke over vindretningen ift. eventuelle lugtgener og synsafstand eller ”beskyttelse” for at give brugerne lidt privatliv. Vær dog opmærksom på, at det på en solskinsdag ikke er den bedste løsning at placere toiletterne 200m borte med flot udsigt, når det om natten regner og du ikke kan sove fordi du skal på toilettet. Vælg et område som både beskytter lejren og brugerne, men inden for en rækkevidde du reelt har tænkt dig at bruge også en kold nat – om vinteren er denne afstand ofte væsentlig kortere J

Tænk også på forskelle mellem kvinder og mænd, og til jer fyre, så gå nu lidt længere væk om natten når i bare skal tisse, det er sgu ucharmerende at stå op til gule pletter i sneen ret udenfor ens telt og køkkenplads! Ligeledes skal du tænke over jeres drikkevandskilde og beskytte denne med minimum nogle hundrede meter, samt grave ned eller dække dine efterladenskaber og gerne afbrænde dit toiletpapir. Om vinteren er det nemt bare at smide sne på, men om sommeren kommer alt hurtigt til syne, så overvej om du har lavet lejr midt på en sti, og jeg siger bare – toiletpapir tørrer om sommeren og kan flyve…

 

Sikkerhed, underlag, læ, drikkevand og toiletforhold er de vigtigste ting for mig at krydse af når jeg leder efter lejrplads. Jeg kan ikke altid få det hele til at matche, men afhængig af gruppe, årstid og aktivitet vil det være acceptabelt at prioritere visse foran andre. Det hele skal jo egentlig tænkes på samme tid, men noget kan være vigtigere end andet i den givne situation. Hvis du oven i alt dette kan få dit spot til at få aften- og/eller morgensol så har du ramt plet.

Husk at informere dig om det pågældende lands regler og restriktioner for camping i naturen, og ligeledes er der ofte specielle regler som gælder for beskyttede områder og nationalparker.

Til mere inspiration så tag et kig på Andrew Skurkas blog hvor han går meget i dybden med overvejelserne omkring det at finde og udvælge sin lejrplads.

Kommenter med Facebook

UGE 30

  Familieuge i sommerferien

  Familieuger

  I denne sommersæson når vi ikke at tilbyde en familieuge under Nordisk Friluftskompagni. Til gengæld kan vi tilbyde pladser gennem Sne & Vand, på deres aktive ferieuge for familier. I finde familieugen ved at følge dette link, og så håber…

  DKK 7.400