Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

109269288_3184623254929972_4472762032813826644_o

Hvorfor Norge, vildmarken er tættere på end du tror!

Udgivet af

En forkærlighed for nordisk natur, tæt på og storslået.

For de fleste danskere ligger store dele af Norge inden for en overkommelig afstand. Og samtidig byder vores lange broderland mod nord på uendelige muligheder for friluftsliv.

Den nordiske natur har mindst lige så meget at byde på, som lignende områder som Alperne i Frankrig og Rocky Mountains i USA.  Selvom det ikke er lige så højt eller helt lige så stort, så har vi både store og stejle bjerge, fjelde, skove, sne og is, søer og fjorde, klippekyst og sandstrande. Der er mange steder hvor man kun kan komme ind ved egen kraft og hvor der ikke findes motoriserede køretøjer eller veje. Du kan gå i flere dage uden at møde andre og du kan finde steder helt uden stier. Der er et rigt dyreliv, varieret fauna og ved hver årstid ændrer landskabet sig næsten så meget at det er som at se et nyt sted.

Som en fordel er alt dette tæt på, kun en køretur væk. Du slipper for den lange rejse, du slipper for flyet, hvilket jo også er et plus hvis du tænker på klimaet. Samtidig er der færre farer ved at der fx ingen rigtig farlige eller giftige dyr er 😊 Naturen du finder er ægte vildmark, og du kommer hurtigt langt nok ud til at der hverken er lys- eller støjforurening. Drikkevand er heller ikke noget problem, da alt vand på fjeldet er drikkeligt og frisk.

Vi har også en fælles kultur og historisk baggrund og kan forstå hinanden sprogligt, indbyrdes i Skandinavien. Indkøb og varer ligner hinanden så det er på den måde både lettere og mere overskueligt, samt trygt for en mere uerfaren. En anden fordel er at Norge også har en god infrastruktur og sundhedsvæsen. I griner nok lidt ift. infrastrukturen hvis I har været i Norge før, men vejen, tog- og busforbindelser er jo gode – men naturen har så gjort at man altid må køre langt uden om 😊

Ift. det kulturelle kan man bedre læse og forstå hinanden og man undgår i hvert fald nemmere misforståelser og barrierer. Derudover oplever jeg, at nordmændene synes at det er fedt at man som dansker besøger deres land, så de er altid positive og hjælpsomme. Det kan nogle gange være sjovt når man ofte bliver behandlet som en nybegynder og der bliver spurgt til om man ved hvad man laver eller hvor man er på vej hen. Men egentlig er det jo bare et udtryk for omsorg og at de vil sørge for at man får den bedste oplevelse af deres land. Og så er det altid morsomt med lidt gammel rivalisering, om det så er vores olie de har fået, at deres kongehus egentlig er startet med dansk blod eller at der er danskerhuller i skisporet. Men når alt kommer til alt, har vi danskere ofte lige så meget erfaring som nordmændene, for det er ikke længere alle nordmænd der er født med ski på, og når vi danskere først tager på tur, så plejer vi at være velforberedt fordi det er nyt, hvor nogle nordmænd mere tager den på rutinen fordi det måske ”bare” er deres baghave.

Planlægning, hvorhen, hvorfor og hvordan

Hvor skal man så starte? Hvis man ikke kender til Norge, hvis man ikke kender naturtyperne eller bare ikke ved hvad man søger, kan man starte med at tage udgangspunkt i Nationalparkerne eller se hvad sådan nogen som os gør – det vil sige hvor har turoperatørerne valgt at lægge deres ture, for der er der sandsynligvis noget flot og interessant. Nationalparkerne, nationale turistveje og DNT er i hvert fald gode steder at starte da det er nemmere at finde information om, både på nettet men også på selve destinationen da der ofte er mere turist information og mange indgangsporte, overnatningssteder og markerede ruter.

Turplanlægning har flere formål. Det kan være med til at give overblik over turen og hvor vidt man har skudt over eller under tidsmæssigt fx ift. at nå det hele eller have tid til overs. Det kan også fungere som en form for forventningsafstemning mellem gruppens medlemmer. Derudover er der også et sikkerhedsmæssigt aspekt, da det jo faktisk er vildmark, og der som tidligere sagt kan være langt til civilisationen, som jo samtidigt er det vi søger 😊 En norsk vending er også at vælge tur efter evne, sammen med terræn og gruppe og alt andet faktisk! Så er det ukendt skal du skrue lidt ned for ambitionerne, dvs. ikke samtidig prøve en ny aktivitet, i et nyt område på en ny årstid sammen med folk du ikke kender. Lidt overdrevet, men der er pludselig mange ukendte faktorer og meget lidt margen og overskud til uønskede hændelser. Pointen generelt er at have overskud i det man laver. Dermed ikke sagt at man ikke skal udfordre sig selv, men ikke på alle punkter samtidigt, man behøver jo ikke tage nøgen på tur om vinteren for at prøve at fryse…

Og så må du sørge for at opleve vinteren.

Hvad er unikt ved vinterture? Naturen er en helt anden. Samme sted om sommeren er et nyt sted om vinteren. Man færdes andre steder og laver nye ruter. Landskabet bliver åbnet op  stier, moser og blokmark bliver udvisket. Det hele bliver mere tilgængeligt pga. is og sne, som du med ski på blot kan vandre hen over. Hvis du ikke har prøvet det før, så tag med os på tur, vi kan give dig en grundlæggende introduktion til miljøet, beklædning og selvfølgelig lære dig at stå på ski – og alle kan lære at stå på ski 🙂

 

Vi har mange flere spændende indlæg på bloggen som kommer nærmere omkring turplanlægning, vinter og alt det andet du skal vide, for at komme nemmere på tur. Og så bør du selvfølgelig også se på vores ture, for jeg er sikker på du finder noget interessant 🙂

Alle ture og kurser

About Kristian Torp

Turleder, stifter og medindehaver
Kristian er en erfaren turleder og dygtig underviser med et fantastisk øje for gæstens kompetenceudvikling. I Nordisk Friluftskompani står Kristian bl.a. for produktudvikling, organisering af ture, salg og markedsføring. Du kommer især til at se ham på fjeldski, i packraft, på cykel og i vandresko.

Kommenter med Facebook