Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hvorfor tage på guidede ture når friluftslivet bør være simpelt?

Udgivet af

Jeg mener helt generelt at friluftsliv, forstået som aktiviteter i naturen, ikke bør ses som noget komplekst eller noget man bør have uddannelse eller en speciel baggrund for at kunne deltage i. For mig er det unikke og tiltrækkende ved aktiviteter i naturen, netop at mange ting ofte bliver simplificeret. Alt det som i hverdagen er med til at distrahere og besværliggøre bliver skåret væk, og tilbage står kun de mest basale behov som er ens for alle.

Derfor kan det selvfølgelig også virke modsigende når jeg nu i dette blogindlæg vil tale for, at man en gang i mellem tager med på en arrangeret tur, hvor det meste er planlagt på forhånd og der er turleder med. Jeg skal selvfølgelig også starte med at sige, at dette igen kan virke lidt som ”ananas i egen juice” når jeg selv er stifter og medejer af præcis et sådant selskab som arrangerer sådanne ture 🙂 Men jeg mener dog godt, at jeg nøgternt kan fortælle om de positive sider af kommercielle ture, da jeg også selv gør brug af disse en gang imellem og køber mig til en tur og en oplevelse.

Som det mest indlysende er der selvfølgelig nogle praktiske fordele ved at deltage på en arrangeret friluftstur, da alt forarbejdet er gjort for dig. Der er fundet en flot destination som passer til aktiviteten, ruten er planlagt så du får mest muligt ud af området og der er på samme tid taget noget sikkerhedsmæssige forholdsregler. Overnatning, specialudstyr og den nødvendige transport undervejs er ofte også gjort på forhånd, så du kun skal pakke din rygsæk og rejse op til start – og selv her kan du ofte få hjælp i form af rejsevejledninger og pakkelister. Alt dette betyder at du kan spare tid, kræfter og bekymringer, når nu du blot skal finde den tur som lyder fedest og så melde dig på. Så kan du frem til start blot koncentrere dig om din hverdag og forhåbentlig vil det give dig mere overskud.

Dette er efter min mening kun en lille bid af det udbytte som ligger i en arrangeret tur, om end det ikke er uvæsentligt for at du måske overhovedet kommer afsted. I hvert fald kan det være med til at give dig muligheden for at komme længere væk og ikke færdes hvor ”alle” andre færdes på de store turistdestinationer eller ruter, samt at du måske også kan prøve en aktivitet du ikke selv turde give dig i kast med!

Netop det at kunne prøve et nyt område af og/eller en ny aktivitet er noget af det jeg selv sætter mest pris på, når jeg køber mig til en tur. Der er så mange fede og flotte steder i verden, så hvordan skal jeg overhovedet selv få overblik og sortere? Bare i Skandinavien er der uanede muligheder med store naturområder, høje fjelde, elve og dybe fjorde til rigtig mange års friluftsliv uden at se eller prøve det samme – på den måde er vi privilegeret når vi ikke skal rejse mere end én dag for at finde dette. Det at nogen som faktisk bor og færdes i disse områder til dagligt har udvalgt et sted, gør mig mere sikker på at dette sted er værd at besøge, det er nemlig lokalkundskaben og sikkerheden jeg køber mig til.

Ligeledes med aktiviteten kan du se det som et forspring eller en genvej. Du kan ikke blive mester i alt, både fordi du sikkert har masser at se til i forvejen, men også fordi du måske ikke bor ved siden af et bjerg eller der ikke ligger sne nok om vinteren til at stå på ski. Det betyder dog ikke, at du ikke kan prøve noget nyt, som du ikke helt er tryg ved at skulle gøre selv. Du kan sikkert godt selv stå på ski, men fordi du gør det så sjældent, bliver du aldrig sikker nok til at gå længere eller højere op på fjeldet, og det er jo synd når der deroppe eller derude også findes vildere og flottere udsigter, for ikke at tale om oplevelser og erfaringer 🙂 Det kan også anskues på en anden måde, hvis du fx gerne vil kunne gøre disse ting på egen hånd, men ikke har tid til at lære det selv, da det måske vil tage dig flere år eller sæsoner, så ville jeg selv købe et kursus for at lære præcis det jeg har brug for, ud fra mit niveau og mine behov og ønsker til de ture jeg drømmer om at lave selv. Fx har jeg planer om at tage et kursus som gletsjerinstruktør, da jeg gerne vil kunne færdes på gletsjer sommer og vinter, fordi det giver mig nogle flere muligheder for ruter og projekter, og på samme tid kan det smitte af på mine klatrefærdigheder og vandrefærdigheder.

For mig er friluftslivet et sted jeg både kan slappe af, men også et sted hvor jeg kan vokse. Jeg vil mene at alle kan have nytte af at komme på friluftstur, da det udfordrer både krop og sind på en anden måde end vores hverdag gør det. Dagene på tur handler i bund og grund om at være mæt, tør og varm samt ofte at bevæge sig fra A til B eller i hvert fald være aktiv for at holde sig mæt, tør og varm. Men naturen er ikke stillestående og der er forskel på sæson, men også bare fra dag til dag med vejret og miljøet. Temperaturer, vind og nedbør er altid skiftende og vi må hele tiden forholde os til det og det nærmiljø og terræn vi opholder os i. Blot i det at være i naturen, vil vi få erfaringer som vi hele tiden bygger og trækker på og det er givende for mig og jeg tror også det vil være det for dig. En endnu større udfordring end naturen, som også kan være givende, men som er en stensikker udfordring er andre mennesker.

Jeg synes nogle gange, at det kan være spændende at tage på tur alene. Det giver mig mulighed for at være opmærksom på mig selv, men også det miljø jeg færdes i, da jeg ikke er distraheret eller skal tage hensyn til andre. Derudover er udfordringen eller spændingen, at jeg skal træffe mine egne beslutninger og kun har mig selv og mine tidligere erfaringer, samt færdigheder til at klare mig med, og det kan være noget så tilfredsstillende at lykkedes med en sådan solotur. Dog er jeg oftest på tur med andre, ligesom jeg tror de fleste ofte er det, for det er altså også givende at dele disse oplevelser. For at vende tilbage til det oprindelige emne, så giver en arrangeret tur dig også denne mulighed – at dele dine oplevelser med andre og at være en del af andres oplevelser. At være en del af en gruppe kan være med til at gøre dig opmærksom på ting du ikke selv var, eller vise dig selv hvad du kan, når du sammenligner dig med andre, hvilket altså ikke er en dårlig ting. Det er ikke en konkurrence, men uden nogen at spejle sig i eller med, kan det være svært at lære noget nyt eller blot vide hvad det egentlig er man selv besidder af evner. At færdes i en gruppe har stor værdi og kan lære dig noget om tolerance, lederskab, kommunikation og give dig mere selvtillid når du får lov til at prøve dig selv af.

Når du har en professionel turleder med er det meningen at du skal føle dig tryg, og derved turde prøve

dig selv af. Det betyder ikke, at du skal teste dig selv eller gruppen, men det at have turleder med, bør skabe rum til at lære ved selv at prøve og nogle gange fejle. Turlederen er erfaren både indenfor friluftsliv generelt og specielt indenfor den givne aktivitet – derfor er det en gylden mulighed for at suge til sig af viden, tips og tricks, men også at stille spørgsmål. Meget kan læses, men få ting virker bedre end at høre, se og have mulighed for at prøve ting af i trygge rammer.

Mange af disse ovenstående positive ting er selvfølgelig også mulige på tur med vennerne, og jeg vil altid opfordre til også at tage rigtig meget på tur med venner og familie, da det giver jer mulighed for at opleve sammen og give jer nogle fælles referencer – men hvis du ikke har nogen tæt på dig som eksempelvis kan padle fosskajak eller klatre, så kan du altså stadig komme afsted og gøre netop det som tænder dig ved at tage med på en arrangeret tur.

Når du tager med os på tur hos Nordisk Friluftskompani er det vores mål at inddrage dig i turen og aktiviteten. Derfor har vi ingen guider, men kun turledere. Vi ønsker ikke at holde i hånden og altid gå forrest på fjeldet – vi vil gerne have dig til at gå forrest, så du kan opleve og afprøve. Vores ture er dine ture og vi ønsker kun at lede så du og gruppen sammen kan lykkedes med turens mål, hvad end det er at bestige en top, lære at klatre eller blot finde vej gennem landskabet og være tør, mæt og varm. Hver tur er forskellig selvom det måske er samme koncept. Naturen er foranderlig, gruppen er ny og vejret ændrer sig måske, men når vi tager på tur er vi et hold, du er en del af gruppen og vi har brug for dig og det du kan byde ind med for at turen lykkedes. Vi vil gerne give dig noget når du tager på tur med os, men vi håber også at få noget af dig. Du får lov til at forme turen og indgå i en gruppe så turen bliver unik og fælles. Du er ikke bare et nummer i rækken, og du kan tage med på tur, selv når dine venner ikke har tid 🙂 Jeg glæder mig til at møde dig.

 

About Kristian Torp

Turleder, stifter og medindehaver
Kristian er en erfaren turleder og dygtig underviser med et fantastisk øje for gæstens kompetenceudvikling. I Nordisk Friluftskompani står Kristian bl.a. for produktudvikling, organisering af ture, salg og markedsføring. Du kommer især til at se ham på fjeldski, i packraft, på cykel og i vandresko.

Kommenter med Facebook