Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Skoletur-på-langrend

Kvinder – Bliv klar til vinterfriluftsliv

Udgivet af

Jeg har længe gået og summet over dette blogopslag, hvem skulle læse det og er der mon nogen der savner denne type fifs. Men efter at have været med som turleder på mange vinterture de sidste par år, er det de samme spørgsmål som altid dukker op som en sidemærkning kvinde til kvinde.

Der er mange ting som gør sig gældende for at blive klar til ture på vinterfjeld, og alt om udstyr og pakkelister kan læses i nogle af vore andre interessante blogopslag. I dette opslag vil jeg have fokus på kvinder med nogle tips og tricks fra mit perspektiv. Først med fokus på at holde varmen både dag og nat og så lidt om hygiejne.

Kvinder oplever at fryse mere end mænd. Der er selvfølgelig undtag fra dette, men i et generelt perspektiv er dette sandt. Forklaringen på dette findes bl.a. i forskellen i sammensætningen af fedtvæv og muskelmasse hos vores to køn. Kvinder har mindre muskelmasse og mere fedt end mænd. Dette kan virke en smule modsigende, da man ofte taler om at fedt er isolerende, men da der er større blodgennemstrømning i muskelvæv, vil der i musklerne generes mere varme. Kvinder har altså bedre isolering i kraft af et større fedtvæv, men det giver altså ikke så god varme som musklerne. Fedtvæv omkring baller og bryster, gør bl.a. at disse områder har mindre blodgennemstrømning og derfor ville disse steder ofte opleves som koldere. Så muskelvæv og fedtvæv har indflydelse på, hvor koldt, man oplever at have det, og derfor vil kvinder altså føle sig kolde før end deres mandlige modsætninger.

Som bonus information kan jeg så fortælle at i overlevelsessituationer, vil kvinders høje fedtprocent være med til at vi bedre kan holde på varmen omkring organerne, så i overlevelseshenseender vil forskellen udligne sig. Kvinder producerer mindre varme og føler sig lettere kolde, men fordi de har mere fedt, der isolerer og beskytter organerne mod varmetab, vil de kunne overleve lige så godt som, eller endda bedre end mænd, der taber meget mere varme, når de har det for koldt pga. mindre fedtvæv.

Jeg er selv til en rigtig frossenpind og alligevel er vinterfjeldet en af mine yndlingsbeskæftigelser. Men det var det ikke fra dag 1, jeg måtte først lære en masse før det blev rigtig godt. Min første lektion var da jeg lærte at man godt kan fryse en hel nat, stadig overleve og stadig blive varm igen. Det var for nogle år siden min største bekymring – kan jeg blive varm igen, når jeg først er kold? Så derfor gik jagten ind på den rigtige beklædning og god sovekomfort udendørs.

Beklædning

Flere lag er en god tommelfingerregel, og generelt er principperne for beklædning til mænd og kvinder de samme. Der er et enkelt sted hvor vi kvinder bør overveje en anderledes tilgang end mændene, nemlig det inderste lag – undertøjet. Det er ingen hemmelighed at de to koldeste steder på min krop er bryster og bagdel. Helt naturligt har jeg nogle gode fedtdepoter her og de er ikke nemme at holde varme. Derfor har jeg to styk yndlingsbeklædning jeg altid har på om vinteren. Hvis vi starter med overdelen, så findes der et kæmpe udvalg af bh’er og sportstoppe. Gå efter komfort og varme, men selvfølgelig også noget der holder brysterne på plads hvis der er brug for det, eller hvis det er en aktivitet med meget bevægelse. Jeg har prøvet meget forskelligt og har nu fundet to som jeg bruger til alt vinterfjeld. Det en Houdini Mix Wrap Bra eller en Smartwool Seamless Raceback Bra.

For mig har det været vigtigt at finde noget uden bøjle, noget der ikke nager, noget der ikke strammer og så i øvrigt holder mine bryster varme. Ofte er det lidt misforstået hos producenterne hvor det er vigtigst at bh’en er varm. Ofte ender de varme udgaver med at være i tynd uld der intet holder eller i dobbelt-dobbelt uld der er alt for stramt. Hvis det sidder stramt, så synes jeg ofte det ender med at nage under armene eller ved stropperne hvis jeg har rygsæk på. Derudover vil jeg gerne på flerdagestur om vinteren undgå at skifte tøj, så derfor går jeg fuldt ind for komfort.

Tilbage til min favoritter. Den ene er lavet med fleece foran og et tyndere materiale på bagsiden. Min ryg er altid varm når jeg bruger rygsæk, så derfor er jeg stor fan af at den er tynd og åndende på ryggen. Fleecen forrest er god og tyk, tørrer altid hurtigt og så er overfladen helt glat, så der er mindre friktion til det næste lag. Den anden virker mere som en klassisk sports BH men hvor man har blandet de gode funktioner fra merinould med kunststof. Denne top er bygget op så der er merinould i de områder der er i direkte kontakt med huden, og kunststof yderst som giver god støtte.

Så er der også lige min kolde bagdel. Selvom jeg pakker den godt ind i de rigtige ting, så er den altså altid lidt kold. Men for at minimere dette, så har jeg ofte et par uldshorts inderst, gerne nogen der går helt ned til knæene. Det vigtige er at vælge nogle med lange ben, for så undgår man også at de kravler op, og det er nemt at have et par lange uldunderbukser udover dem også. Vær obs på at alt dette tøj også kan være i dine turbukser. For hvis bukserne sidder for stramt, så hjælper det ikke meget at have ekstra tøj inderst. Næsten uanset hvor varmt det er, så er min bagdel og lår altid kolde og det mærker jeg hurtigt ved pauser, eller når man kommer frem til lejren. Derfor har jeg på længere ture altid en fibernederdel med til lejrbrug. Der er mange producenter der efterhånden laver disse. Den jeg har, har fuld lynlås i siden, så den er super nem at slå om sig.

Overnatning

Min første vigtige investering i forhold til at turde overnatte ude, var køb af sovepose. Efter at have frosset i 12 timer i en lånt sovepose på min første friluftstur, blev jeg ret hurtigt enig med mig selv om, at enten skulle jeg købe en god sovepose eller stoppe med at sove ude. Heldigvis valgte jeg at købe en sovepose.

Med mine knap 160 cm, var første udfordring at finde en i den rigtige størrelse. Det behøver ikke være en kvindespecifik sovepose, hvis man kan finde en unisex der passer. Du kan læse lidt mere om overnatningsudstyr i dette blogopslag. Min mest brugte sovepose er en kvindespecifik pose og den var primært valgt fordi jeg kunne få den helt ned i min størrelse. Som ekstra bonus fulgte der lidt ekstra dun med over hoften og så var den i øvrigt bredere over hoften end klassiske soveposer. En alt for lang sovepose gør bare at der skal varmes mere luft op, så find en sovepose i den rigtige længde, så du skal varme mindst muligt op. Husk når du kigger på sovepose at der altid flere temperaturer angivet. Ofte vil der stå comfort, limit og ekstreme. Comfort-temperaturen er den der oftes vil blive betegnet kvinde komfort temperatur. For ja, soveposeproducenter ved godt at kvinder fryser mere end mænd. Skriv dig dette bag øret når du kigger på sovepose, for der skiltes ikke altid med dette.

Hvis nogen fortæller dig, at det er godt med lidt ekstra længde i posen, så du kan tørre tøj over natten, så overvej lige følgende. Har du problemer med at holde varmen, så tør IKKE tøj i din pose. Hvorfor bruge din energi på at tørre tøj, når denne energi kunne være brugt til at holde dig varm? Det eneste jeg kunne finde på at tørre i min sovepose kunne være et par sokker eller handsker, men er det rigtig koldt, så vil jeg hellere have våde sokker på, end at fryse over natten.

Selvom soveposen ofte bliver pointeret som det vigtigste stykke udstyr i forhold til varmen, så er liggeunderlaget måske i virkeligheden vigtigere. Her har jeg ikke nogen kvindespecifik anbefaling, men sørg for at bruge noget der passer til årstiden. Som back-up har jeg altid et skumunderlag med om vinteren. Det er godt til pause, isolerer godt mod kulde nedefra og så kan det aldrig gå i stykker. Skulle du også være uheldig med et utæt underlag, så er du med et skumunderlag stadig sikret mod kulde nedefra, selvom komforten ikke er den samme.

Som et sidste fif i forhold til natten, så hop varm i posen. Det har vi alle hørt før. En sovepose hjælper ikke meget, hvis du er kold inden du går i seng. Kvinde få varmet din bagdel og lår op inden du hopper i posen – englehop er fx en rigtig god idé. Derudover så har jeg ofte en ”varmedunk” med i posen. Nalgene laver nogle super drikkedunke der også tåler kogende vand og holder tæt, så inden jeg får i seng, så fylder jeg den lige med varmt vand og lægger ned til bagdelen 🙂

Toiletbesøg

Mænd hører sikkert ofte fra os kvinder “gid vi kunne stå op og tisse”, og ja det har jeg da også selv ønsket flere gange. Når man tænker over det, så virker det jo nemt når mænd bare vender ryggen til og trækker banditten frem for at tisse. Os kvinder leder ofte efter en sten eller holder os lidt længere så vi kan skjule os. For ja vi kvinder er mere blottet når vi skal tisse. Men efter at have gået lange dage i fladt terræn og sne så langt øjet rækker, uden et træ eller sten at sætte sig bag, så må man gøre det klart for sig selv, at der er simple løsninger på problemet. I virkeligheden er det nok kun os kvinder der ser det som et problem, for jeg er helt sikker på at mænd også har forståelse for at vi skal på toilet. Når jeg er afsted med en gruppe, så i stedet for at prøve at finde et sted og gemme mig, så spørger jeg om de ikke lige vil vende ryggen til og så går jeg lidt væk. Det har alle forståelse for – og ingen kigger! Der hvor jeg misunder mænd mest, er mere det faktum at mænd har nemmere ved at ryste og dryppe af – det forestiller jeg mig i hvert fald, selvom jeg jo egentlig ikke ved det.

Er jeg på dagstur, så drypper jeg af så godt jeg kan, men er jeg på flerdages tur, så bruger jeg toiletpapir – lommeletter er et hit. Jeg er ikke så stor fan af at skifte det inderste tøj på længere ture, så her vil jeg gerne holde hygiejnen høj – og derfor toiletpapir. Hvor man så gør af papiret bagefter er en større udfordring. Om vinteren, så synes jeg den bedste løsning er at brænde papiret. Sammen med mit toiletpapir ligger der en pakke tændstikker og en håndsprit. Så er det bare at tænde op i bunden af papiret og så smide det ned i hullet 🙂

Et andet tema under toiletbesøg er menstruation. Det har jeg fuld forståelse for, at vi kvinder prøver at undgå når vi er på tur. Men det er ikke altid så simpelt og derfor kommer der her lidt tips til hvordan dette kan gøres “nemt”. Der er forskellige muligheder og da det er en individuel sag, så vil jeg fortælle lidt om måder at takle det på.

Bind og tamponer er én mulighed. Fordelen ved tamponerne er, at de fleste vil føle sig mere “rene”, men det er heller ikke noget der fungerer for alle. Udfordringen med begge disse to hygiejneartikler er affaldet. Jeg skal prøve at beskrive hvordan det kan gøres smart. Mit shit-kit består af en lille drybag jeg tager med mig på toiletbesøg. I denne ligger der toiletpapir, håndsprit, vådservietter, tændstikker (evt. Engangshandsker) og så en rulle “hundeposer” og en lille affaldspose med snøring. Disse hundeposer er vildt smarte. Først og fremmest, så har de en god størrelse og så er de sorte, så indeholdet ikke skæmmer. Efter toiletbesøg kan man ligge sit affald i den og lukke den. Derefter smider jeg den i en lidt større affaldspose med snøring, så jeg samler det hele ét sted.

En anden mulighed og som stadig er et forholdsvis nyt produkt på markedet, er de såkaldte menstruations-kopper. Det har to klare fordele i forhold til tur. De skal kun tømmes og vaskes to gange om dagen og der er stort set intet affald forbundet med dem. Man kan købe vådservietter der er specifikt lavet til formålet og det vil jeg klart anbefale til tur. Disse vådservietter brænder dårligt, men kan fint komme i hundeposerne. En meget vigtig ting at gøre inden du tager på tur med sådan en kop er at have prøvet det før. Både hvordan det føles at bevæge dig med den i, men også hvordan du sætter den op og tager den ud. Nogen synes de er ubehagelige ved for meget bevægelse og andre mærker dem ikke, så test det på nogle dagsture først.

Har du lyst til at få flere gode tips og tricks, så er der fx flere grupper på facebook kun for kvinder, der deler deres erfaringer. Jeg er fx medlem af “Friluftskvinder“. Du kan også læse vores blog om termoregulering for at blive klogere på at holde varmen.

About Sarah Spang Hansen

Daglig leder, stifter og medindehaver
Sarah er en dygtig og erfaren turleder med stor interesse omkring flora, fauna og nordens geologi. I Nordisk Friluftskompani er Sarah daglig leder og står for alt det administrative i virksomheden. Du kommer især til at tale og skrive med hende, se hende på fjeldski og med en vandrerygsæk.

Kommenter med Facebook