Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

25542551_1616257245099922_4044555330374030935_o

På toptur med lille rygsæk

Udgivet af

Jeg synes der er noget helt specielt ved at tage på toptur. For mig er det motivationen ved at have et mål, toppen, som igen og igen kan få mig på tur. Misforstå mig ikke, jeg kan sagtens motivere mig til at komme ud i naturen uden at skulle bestige en top undervejs, og der er mange fine ture som ikke indbefatter at gå op på det højeste punkt – men jeg synes der er noget specielt over en toptur. Det er ikke så meget det at stå på det højeste punkt, men mere turen derop, at arbejde sig frem mod målet, og lige så meget det at have stået og kigget op på dette mål flere gange før og forestillet mig hvor god en tur den kunne blive til.

Når jeg skal ud på tur og forsøger at lave en rute og planlægge det hele, kan jeg bedst lide at gøre det til et projekt og have et mål med turen. Det er ikke nødvendigvis for at kunne måle og sammenligne, men der skal være en drivkraft og noget unikt ved min tur som jeg sætter pris på. Der er så mange stier og fine steder, så for at kunne udvælge mig noget, leder jeg efter et projekt. Det kan som sagt være en top, men det kan også være en runde eller et stræk som af en eller anden grund skiller sig ud med sin smukke natur, unik udsigt, specielt terræn eller teknisk sværhedsgrad. Som et godt eksempel er et af mine bedste projekter til dato de ti toppe i Rondane.

I Rondane findes der ti toppe over 2000 moh. Toppene ligger fordelt på tre massiver og de former sammen en trekant med dale i mellem sig og betjente DNT hytter i spidserne. På denne tur er det muligt at gå mellem hver hytte via toppene eller gennem dalene. Jeg synes det er et perfekt eksempel på både et projekt, men også en rute som giver mig alt det jeg søger, og mener en god tur bør indeholde. På dette projekt er der en spændende tur til hver dag med både en flot teknisk rute hvis det går godt, men også en mindre krævende rute i tilfælde af dårligt vejr eller mindre energi, hvor jeg kan gå via dalene, hvis jeg har brug for det.

En anden fordel ved turen i Rondane er som sagt at der ligger hytter placeret så man kan nå et massiv hver dag, og nå en ny hytte sidst på dagen. Dette giver mulighed for at gå med mindre oppakning da du ikke behøver telt og kogegrej og kan nøjes med mindre tøj. Det betyder, at du med mindre vægt i rygsækken vil kunne gå længere og hurtigere, samt have mere overskud undervejs, som faktisk betyder at det er mere sikkert at tage på toptur i teknisk terræn. Hvis en toptur generelt er dit mål på en tur, så vil jeg anbefale dig at gøre hvad du kan for at bære mindst muligt, så du kan have mest muligt overskud. På toptur vil du altid være mere eksponeret overfor både vejret, men også for mere teknisk terræn, samt de fysiske krav der er ved at skulle gå både stejlt op og ned, hvilket er hårdt for især knæene. Mit motto er ofte at bære mindre for at nyde mere!

Hvordan kan du så bære mindre og nyde mere når du er på tur? Start med at stil dig disse spørgsmål:

  • Har jeg erfaring med den aktivitet turen baserer sig på?
  • Har jeg kendskab til området jeg skal færdes i, også på denne årstid?
  • Har jeg selv skrevet pakkelisten, og hvis ikke, hvem har så og for hvem?

Med svarene på disse spørgsmål kan du nu bedre udvælge typen og mængden af det udstyr du ønsker at medbringe på din tur. Jo mere kendskab og erfaring du har fra lignende ture, jo sikrere kan du være på dit udstyrsvalg, og det vil ofte også betyde at du kan medbringe mindre udstyr, da risikoen for uventede situationer bliver mindre.

Som jeg også nævner i det første opslag om pakkelister, så er jeg selv i en periode hvor jeg har fokus på bevægelse og forflytning, så på mine private ture ønsker jeg at flytte mig langt, for at se så meget som muligt. Det betyder at jeg i min pakning prøver at holde mig til det mest nødvendige udstyr, ved at minimere alt hvad der er ”ekstra”. Når jeg nu vil prøve at præsentere en måde at gribe udvælgelse og pakning an, vil det være med udgangspunkt i min personlige ønsker til en friluftstur. Det er vigtigt når du selv prøver at overføre mine eksempler på din egen pakning, at du kun lader dig inspirere og justerer i forhold til dine ønsker og mål med din egen friluftstur.

At pakke let bør være et princip frem for fanatik. Mit ønske med at sprede ønsket om at pakke lettere er for at gøre det mere behageligt på tur ved ikke at bære tungt, og derved også have mere bevægelighed og overskud på tur. Med svarene på ovenstående spørgsmål skal du kun pakke det nødvendige. Netop at nøjes med det nødvendige frem for at medbringe ekstra til ”hvad nu hvis” situationer, er den mest effektive måde at pakke let.

Du kan købe dig til lettere pakvægt, men det er ofte dyrt og ikke altid med til at give dig den bedste oplevelse. Trenden hos producenterne er i øjeblikket at alt skal være lettere, og det gavner os forbrugere da vi får mere udstyr at vælge mellem og der generelt udvikles på lettere materialer og løsninger. Til gengæld findes der nu også ultra lette versioner af alt fra rygsække til jakker og telte, og her skal man være forsigtig med bare at vælge det letteste alternativ. Let er ofte lig med tyndere og mindre slidstærkt, og det er derfor ikke altid det mest hensigtsmæssige, afhængigt af ens formål med turen. Hvis du vil investere, sparer du oftest flest gram pr krone på at opgradere rygsæk, telt og sovesystem.

Ved at pakke let som princip og fjerne overflødige genstande fra din rygsæk kan du oftest hurtigt minimere vægt og fylde af hvad du medbringer, samtidig med at det faktisk bliver nemmere at være på tur. Ved at have mindre med har du færre valg, og det gør det hele simplere. For at give dig nogle eksempler, så bør du kun have en mængde tøj med hvor du kan bære det hele samtidigt, nøje udregne mængden af brændstof og mad du reelt behøver, samt tynde ud i førstehjælp og hygiejne. Disse eksempler er oftest her man kommer til at medbringe en masse ekstra, og det er ikke nødvendigt.

Som afslutning får du her lidt tips til hvor og hvordan du kan lette dit udstyr og dermed din rygsæk. Og du kan selvfølgelig også tage med på turen til Rondane når vi forsøger os med at nå alle ti toppe på 4 dage til august.

  • Vej dit udstyr. Du bliver opmærksom på hvor ”dyrt” dit udstyr er i vægt og har pludselig konkrete argumenter for at medbringe eller undlade det.
  • Pak din mad om og undgå for meget emballage som skrald.
  • Del udstyret med resten af gruppen. Alle behøver ikke deres egen brænder, og sover i flere i samme telt sparer i hurtigt vægt.
  • Skær ned på elektronikken. Telefoner, powerbanks, gps’er og kameraer vejer alt sammen meget – og igen kan billeder deles og én telefon er nok til at ringe efter hjælp!
  • Prøv ikke at medbringe skiftetøj. Ud over ét par ekstra sokker behøver du ikke skiftetøj, og du bør sigte efter at kunne have alt dit tøj på på én gang – det er lag på lag metoden.
  • Hvis du vil investere så sparer du flest gram pr krone ved at købe letvægts sovepose, telt og rygsæk.
  • Når du har skåret ned og bærer mindre kan du nu også bytte vandrestøvlerne ud med sko. 100 gram sparet på fødderne er flere kg sparet på ryggen! Men husk at træne lidt med sko på inden du satser hele butikken og dine ankler 🙂

 

 

About Kristian Torp

Turleder, stifter og medindehaver
Kristian er en erfaren turleder og dygtig underviser med et fantastisk øje for gæstens kompetenceudvikling. I Nordisk Friluftskompani står Kristian bl.a. for produktudvikling, organisering af ture, salg og markedsføring. Du kommer især til at se ham på fjeldski, i packraft, på cykel og i vandresko.

Kommenter med Facebook