Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

BG-940

Pakkeliste til sommertur

Udgivet af

Det at have det rigtige udstyr med i tasken kan være essentielt for at få en god tur. Det betyder dog ikke at du bare skal gå ud og investere på livet løs og fylde tasken til bristepunktet. Det er efter vores mening bedst at nøjes med at medbringe det rigtige og mest nødvendige udstyr, på den måde får du både en lettere rygsæk og færre valg.

Undervejs på vores ture vil vi altid gennemgå forskelligt udstyr og hvad turlederne har med sig. Dette er for at give dig inspiration og vise små tips og tricks. Derudover er det også for at vise, at der ikke kun findes én løsning på udfordringen med at pakke og vælge udstyr. Alle friluftsfolk har deres egne behov, måder og præferencer, og vælger deres udstyr derefter. Jo mere du er på tur, jo nemmere bliver det ofte at pakke!

Nogle tanker du kan gøre dig mens du pakker:

Brug udstyr som du allerede ejer! Der er flere gode grunde til at bruge udstyr du allerede har. For det første er der den økonomiske, du sparer penge. Derudover så kender du udstyret og har en sikkerhed i brugen af lige præcis dit udstyr og ved hvad det er i stand til og hvad det kan holde til.

Kvalitet frem for kvantitet! Vi er af den overbevisning, at det at have udstyr i store mængder ikke nødvendigvis er vejen til et mere spændende friluftsliv. Når det så er sagt er der store fordele ved at erhverve sig udstyr i en god og høj kvalitet, og så lære at passe på det og bruge det korrekt for at have en livstidsinvestering. Brug dine penge på det vigtigste udstyr, og pas på, du kan nemt komme til at lide af ”grej-feber”

Lej dit udstyr! Står du og mangler noget specialudstyr inden en tur, og er du i tvivl om du skal gå ud og investere i udstyr som du ikke ved om du kommer til at bruge igen? Så prøv at starte med at leje det. Så får du erfaring med både udstyr og aktivitet, og kan derefter bedre vurdere hvad dit behov er.

Vi har her forsøgt at give dig en vejledende pakkeliste til en vintertur. Der er udstyr på listen til både overnatningsture i hytte og telt, og lidt ekstra udstyr som ikke er nødvendigt, men som kan være en idé alt efter hvor og hvor lang tid du skal være ude. God Pakkelyst

Basis

Rygsæk – Afhængigt af hvor meget dit andet udstyr fylder kan størrelsen på din rygsæk svinge lidt. Men et godt bud vil være, at du skal bruge en 40 liters rygsæk til overnatningsture i hytte. Skal du overnatte i telt vil jeg tro at du skal op i 60L. Om sommeren kan du generelt komme afsted med en mindre rygsæk end om vinteren, især fordi du skal bruge mindre, og mindre varmt tøj.

Til overnatningsture i telt er der især ekstra fylde og vægt pga. en sovepose, et underlag, en brænder til vand- og madlavning og selvfølgelig teltet.

Sovepose – Selvom du skal på hyttetur vil, skal du alligevel medbringe en sovepose, eller som minimum en lagenpose. Godt nok bør der være dyner på DNT-hytterne, men måske er sengene optaget og så får du kun en madras på gulvet. Så er soveposen en sikkerhed. Der er også en tryghed i at have bare en tynd sovepose med på tur, i tilfælde af en skade undervejs, hvor du så må vente på hjælp, men også bare til at tage om sig i en kold pause.

Skal du sove i telt vil jeg gå efter en sovepose som har en komforttemperatur til dit køn på cirka 0 grader. Selvom det er sommer, kan der sagtens blive koldt på fjeldet. Det afhænger selvfølgelig af hvor du er på tur, men er du på højfjeldet må du være forberedt på omskifteligt vejr, og jeg har selv oplevet snevejr over 1500 moh. i august!

Liggeunderlag – Fordi du om sommeren ikke ligger på sne eller is, behøver dit liggeunderlag ikke være specielt varmt. Gå hellere efter et underlag som er komfortabelt for dig at ligge på, og som måske ikke fylder for meget i rygsækken. De oppustelige underlag fås i alle prisklasser, men fælles er den lave pakvolumen, som gør at underlaget kan ligge beskyttet nede i rygsækken. Det kan stadig være smart at have et godt oppustelige underlag til hytteture, i tilfælde af at der ikke er senge til alle.

Hvis du er lidt øm overfor dit underlag, så kan du overveje at medbringe et lille siddeunderlag i skum, så du kan sidde udenfor og nyde aftenerne. Det er også muligt at købe stolebetræk som tilbehør til de oppustelige underlag.

Telt – Sammen med rygsæk og sovepose er teltet et af de steder hvor du kan spare mest vægt og som samtidig har meget betydning for komforten under din tur – så her kan du passende bruge lidt ekstra tid til at finde det rigtige for DIG.

Du skal overveje hvilken type af ture du som oftest tager på, hvor mange personer I oftest er og om du kun skal bruge det til vandreture, eller også camping og måske bredere endda. Fx kan du tænke lidt over hvor meget plads du ønsker i forteltet, apsis. Det kan være lækkert med større apsis hvis I er flere på tur, og ligeså hvis der er risiko for en del dårligt vejr kan det være fedt at have lidt ekstra plads til fx madlavning indenfor og til at beskytte udstyret.

Der er mange typer af telte, tunnel-, kuppel, semigeodometelte osv. Du kan læse meget mere om dette andre steder, så det vil jeg ikke fylde dette indlæg med. Når du nørder videre i dette emne, kan du dog passende tænke over ting som underlag, temperaturer og udluftning og måden at slå det op på.

Du kan læse mere om udstyr til overnatning i dette blogindlæg

 

Beklædning

En god regel for påklædning på tur er lag-på-lag metoden. Flere mindre lag giver fleksibilitet til at regulere din temperatur, så du undgår både at svede og fryse.

Inderlag – Bør helst være af uld eller syntetisk materiale. Overvej om nætterne kan være kolde så du med fordel kan medbringe langt undertøj.

Mellemlag – Mellemlaget skal ses som et lidt varmere lag end det inderste. Her er tyndt tøj til overkroppen en god idé. Materialer som uld, fleece eller fiber er at fortrække.

Yderlag – Det sidste og yderste lag skal fungere som beskyttelse for de 2 andre. Derfor er det vigtigt at dette lag både er vind og vandtæt. På den måde sikrer man at de 2 inderste lag stadig får fuld funktionalitet. Et par gode skalbukser og en skaljakke eller lign. som fx regntøj er gode forslag. I sommerhalvåret kan det være varmt at gå i skaltøj, så her vil vandrebukser i kunststofblandinger være en god ide. Find gerne bukser som er lidt vindtætte, og medbring måske en vindjakke hvis du ønsker lidt ekstra beskyttelse, men synes skaljakken bliver for tæt.

Pausetøj – Varm trøje eller lille fiber-/dunjakke. Skal du være ude hele ugen, kan især morgen og aften kan være kold, derfor er det en god idé at medbringe en lidt varmere jakke du kan trække over dig, evt. også i pauserne. Skal du vælge så kan en fiberjakke bedre tåle lidt fugt som fx regn.

Sokker – Ingen bomuld. Med uld eller syntetisk kan man let tørre sokker fra dag til dag, hvis de fx er blevet våde. På den måde behøver man langt færre antal par med. Overvej at medbringe et ekstra sæt til at sove i.

Handsker – Vores fingre er noget af det mest udsatte for kulde, og selv om sommeren kan det være koldt. Derfor bør du som minimum medbringe et par tynde handsker og evt et par lidt tykkere eller overtræksluffer hvis du ved der er risiko for meget nedbør eller kulde. Handskerne kan også være gode som beskyttelse hvis du skal bruge hænderne undervejs i tæt skov eller på klippe.

Huer – Hovedet er det sted vi mister mest varme fra, derfor er en god hue guld værd. En buff kan også bruges som tynd hue, og en kasket kan være god til at skærme for både sol og regn.

Læs mere om beklædning på vores blog – ”Beklædning sat i system”

 

Spiseudstyr

Vandflaske – En god vandflaske på 0,75-1 liter. Du møder ofte masser af vand undervejs, så ingen grund til at slæbe på mere. Du kan også medbringe en foldbar vandpose til når du er i lejr, så skal du ikke gå så mange gange efter vand.

Spisegrej – Noget at spise af og med er essentielt. Men der er ingen grund til at slæbe for meget med. En ske og en lille skål er rigeligt, samt evt. en kop til lidt varmt at drikke. Skal du overnatte i hytte kan du ofte spare dette væk, da DNT-hytterne er udstyret med al service.

Brænder – Skal du blot koge vand til din frysetørrede mad, skal du ikke tænke på rengøring, men skal du tilberede en lækker tre-retters på brænderen, så bør medbringe lidt ekstra. Gas er nemt at bruge og styre, sprit er langsomt men sikkert. Husk lidt rengøringsmiddel til fedtet og en svamp til at skure hvis du tilbereder maden undervejs.

Mad – Du skal selvfølgelig også have mad med. Dette er et blogindlæg i sig selv, og vi har lavet flere af dem. Men sørg for både at medbringe noget hurtigt optageligt som snacks i løbet af dagen, samt noget mere langsomt optageligt til aftenen som kroppen kan bruge i løbet af natten. Vær opmærksom på at vælge noget med mindst muligt vandindhold. Vand vejer meget, det er let at hydrere derude, og om sommeren finder du højst sandsynligt vand flere gange i løbet af dagen.

Toiletsager

Toilettaske – I toilettasken bør være: desinfektionsgel, tandbørste, tandpasta, negleklipper, vabelplaster og kanyle, ørepropper (man ved aldrig hvem man kommer til at sove sammen med) + håndkøbsmedicin.

Sol- og fugtighedscreme – Solen kan være stærk og luften tør. Husk derfor begge dele.

Shit-kit – En rulle toiletpapir med tilhørende desinfektionsgel til at vaske hænder, pakket i en lille pose så papiret ikke bliver fugtigt. Evt. også tændstikker så du kan brænde brugt toiletpapir af, vær dog ultra forsigtig med afbrænding om sommeren. Grav evt papiret ned også hvis der er meget tørt.

Sikkerhed

Det er ikke farligt at tage på tur, men det er alligevel vigtigt at tage sig nogle forholdsregler, da du ofte er langt fra hjælp.

Førstehjælp – Du bør som minimum medbringe sportstape og bandager til kraftige blødninger. Afhængigt af hvor lang tid du skal være væk og hvor langt fra hjælp du befinder dig, bør du medbringe et større eller mindre førstehjælpssæt. Tilføjelser kunne være plastre og brandsårscreme. Du bør også overvej at medbringe et rep. kit som er førstehjælp til alt dit udstyr.

Læs mere om førstehjælps- og shit-kit på vores blog – ”Rep-kit, Aid-kit & Shit-kit – 3 sæt jeg altid pakker til tur”

Vindsæk – En vindsæk er en stor pose lavet af samme materiale som et telt. Posen fylder ikke meget i sækken, men er guld værd til bare en frokostpause for at skabe læ, eller ved en ulykke. De fås i forskellige størrelser.

 

Elektronik:

Pandelampe – Dagene er lange nordpå, men måske en lille pandelampe i gruppen eller til nattisseren kan være en fordel. Det kan være du den ene dag er forsinket og solen går ned inden du finder hytten.

Mobiltelefon – Husk mobilen så du kan slå alarm og så du kan sende familie og venner et OK når du er tilbage til civilisationen.

GPS – Nogle synes det er sjovt og spændende at kunne følge med på GPS, og det er også en rigtig god backup til kort og kompas i fx uvejr og tåge.

Batterier – Hvis du medbringer elektronik, bør du også medbringe ekstra batterier, det kan fx være en powerbank.

 

Diverse:

Ekstra fodtøj – Det kan være rart at have noget andet at gå i når du har lavet lejr eller er kommet frem til hytten, for at give dine fødder en pause og noget luft. Tænk evt i at det kan bruges til vadninger og krydsninger af vandløb.

Du kan også læse mere om fodtøj til tur i dette blogindlæg

Vandrestave – De er ikke kun til gangbesværede, de er en stor hjælp i ujævnt terræn og med tung oppakning, til aflastning af knæene. Jeg bruger dem selv på hver eneste tur, da de også giver mig en god rytme.

Solbriller – Solen kan være meget skarp, så glem ikke solbriller. Manglende beskyttelse til øjnene kan give kraftig hovedpine.

Myggespray – I norden er der garanti for myg i nærheden af stillestående vand og hvor der er læ. Det er ikke sikkert det er slemt når du eller hvor du er på tur, men har du glemt sprayen kan du være sikker på at fortryde det!

Kortlomme – Det er smart at beskytte kortet, som er dit vigtigste værktøj.

Kompas – Du skal bruge det sammen med kortet, både for at være sikker på at kortet vender rigtig, men måske også til at sætte en kurs. Er det med spejl har dette også en praktisk funktion for dem der bruger kontaktlinser ?

Tændstikker – eller ildstål. Hvis du har brænder med, skal du kunne antænde brændstoffet, og hvis du er i hytte, skal du tænde op i brændeovnen.

Kniv – eller multitool. Der er altid lidt der skal fikses på tur, så lidt værktøj skal du have med. En kniv er ofte nok, og så kan den også bruges til at smøre nutella ud på kiksen, fra DNT hytternes proviantrum!

Pakposer – Til sidst skal alt dit udstyr pakkes i tasken, og det er nemmest at finde igen hvis du har styr på det. Jeg er fan af pakposer i forskellige farver så du hurtigt og nemt kan finde hvad du leder efter. Det vigtigste udstyr som elektronik, mad og tøj bør pakkes vandtæt.

 

Valgfrit udstyr:

Der er yderligere nogle ting, som du kan overveje at tage med, det er dog ikke alle der vil synes følgende er nødvendigt.

Kamera – Undervejs på din tur kommer du helt sikkert til at få nogle fantastiske oplevelser og udsigter. Nogen har altid det helt store kameraudstyr med, andre bruger telefonen.

Notesblok – Plus noget at skrive med. Det er altid godt at have noget at notere på, når man er på tur. Det kan både være når turlederen forklarer og fortæller eller når man bare lader tanker flyve.

Kikkert – Det kan være, at du er så heldig at komme tæt på lidt dyreliv, eller blot skal se om du kan finde ruten på den anden side af dalen. Her kan en kikkert med fordel medbringes for at komme lidt tættere på.

Underholdning – Om aftenen efter en lang dag udendørs på ski er der ikke noget bedre end at sidde med en god bog eller spille kort.

 

Nu skulle du gerne være pakket og klar til tur. Hvis du stadig synes, at det er lidt uoverskueligt at pakke til en sommertur, eller du ikke ved hvor du skal starte – så er du selvfølgelig meget velkommen til at tage med os på tur, så skal vi nok hjælpe dig med at pakke og vælge det bedste udstyr til netop dig.

 

About Kristian Torp

Turleder, stifter og medindehaver
Kristian er en erfaren turleder og dygtig underviser med et fantastisk øje for gæstens kompetenceudvikling. I Nordisk Friluftskompani står Kristian bl.a. for produktudvikling, organisering af ture, salg og markedsføring. Du kommer især til at se ham på fjeldski, i packraft, på cykel og i vandresko.

Kommenter med Facebook