Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmelding åbner snart
UGE 6

  Fjeldskikursus – Hytte til hytte

  DKK 8.800

  Start dine vintereventyr på fjeldski fra Slengen Seter – smørhullet mellem Rondane og Valdres. Kurset giver dig en grundig introduktion i skiteknik og fjeldsikkerhed.

  (Turen er stadig under udarbejdelse ift. periode og indhold)

  • Datoer Afgange
   0
  • Aktiviteter Sæson
   Vinter
  • Sværhedsgrad Moderat
   4/7
  • Gruppestørrelse Maks antal
   12
  Detaljer om Fjeldskikursus – Hytte til hytte.

  Eventyr om vinteren er lig med fjeldski! Sommerstierne er visket væk, og vi skal træde vores egne spor i sneen. Vi går på fjeldski fra hytte til hytte, mens vi underviser i fjeldskiteknik og sikker færdsel på vinterfjeldet. Kurset er til dig, der er vild med vinter, men som ikke nødvendigvis har nogen erfaring med at gå på ski.

  Vi skal afsted på fjeldski, en bredere og mere stabil variant af langrendsskiene. Fjeldskiene er gode at gå på og de er nemme at lære at styre. Med lidt balance og motivation er fjeldskiene efter vores mening det bedste værktøj til at komme på tur om vinteren i Norge, og giver næsten uanede muligheder for ture for både begyndere og garvede.

  Ugen starter med dagsture og tekniktræning i området omkring Slangen Seter, inden vi begiver os ud på en hytte-til-hytte-tur uden for sporene over højfjeldet. Vi gennemgår den basale skiteknik på fjeldski, klæder dig godt på, med viden om hvad du skal være ekstra opmærksom på i vintermiljøet, og så kigger vi lidt på de norske “fjellvett-regler”, som er nordmændenes udødelige ni bud til at færdes sikkert på fjeldet.

  Fjeldområderne der er til vores rådighed strækker sig ud i Valdres og Rondane og har et let kuperet terræn der veksler mellem højfjeld og gran-, fyr- og birkeskov.  Området er kendt som “den venlige vildmark” og lever op til navnet ved at have et blødt og rullende terræn med både skov og højfjeld, og det er nemt at færdes i, selv for begyndere.

  På dette kursus har vi fokus på:

  • Udstyr til fjeldski- og vinterture
  • Teknik på fjeld- og langrendsski
  • Simpel turplanlægning i Norge om vinteren
  • Rutiner til tryg og sikker færdsel om vinteren

  Efter kurset har du fået ny viden om fjeldsikkerhed, turplanlægning, termoregulering og orientering, og du kan trygt begive dig ud på nye eventyr. Med dine nye værktøjer og teknikker kan du følge kvistede ruter og tage på flere overnatningsture i Norges mange fjeldhytter. På kurset venter rigtig mange gode oplevelser på vinterfjeldet, og vi håber, at du får lyst til meget mere vintereventyr, når du kommer hjem igen.

  Overblik over hvad der er med i prisen og hvad du selv skal huske.
  Hvad er inkluderet?Følgende er med i prisen.
  • Overnatning fra ankomst til hjemrejse på Slangen Seter og i DNT hytter
  • Fuld forplejning med morgenmad, frokost og aftensmad
  • Professionel turleder 24/7
  • Fælles udstyr som førstehjælp, telte og sneskovle

  Vi hjælper dig med at blive klar.

  • Ved tilmelding får du en invitation til en online gruppe for din tur, hvor vi løbende op til turen holder dig opdateret på det praktiske og giver dig en masse tips og tricks til din forberedelse, og hvor du hele tiden kan komme i kontakt med os og stille spørgsmål.
  Hvad er ikke inkluderet?Følgende skal du selv sørge for.
  • Rejsen til og fra Slangen Seter
  • Fjeldski, stave og støvler (du kan leje det af os)
  • Personligt udstyr som fx tøj, rygsæk og sovepose
  1. Ankomstdag Lørdag

   Ankomst og indtjekning i løbet af dagen i hytte nær Espedalen Fjellstue. Der er fælles aftensmad kl 19.00 med velkomst og fælles intro. Hvis du ankommer senere så giv besked, det er intet problem.

  2. Dag 1 Søndag

   Dagen starter med en kort præsentation og forventningsafstemning for ugen og gruppen, så du kan få en fornemmelse af hvilke oplevelser der venter, og hvad du som deltager kan have fokus på. Vi tager på en kort dagstur hvor vi også varmer op på skiene og får lært eller genlært den grundlæggende teknik for både at bevæge sig frem, op og ned, samt at standse.

   Om eftermiddagen gennemgår vi udstyr til vinterture og snakker om kort og kompas.

  3. Dag 2 Mandag

   Vi tager på endnu en dagstur, og vil denne gang komme ud hvor der ingen spor er. Fokus er at blive gode venner med skiene og sneforholdene, samt at nyde det nye miljø. Du vil blive kendt med ploven, lappekastet og baudning.

   Om eftermiddagen skal vi pakke udstyr og mad til hytteturen.

  4. Dag 3-6 Tirsdag - fredag

   Nu skal vi på tur. Vi går fra hytte til hytte i DNT hytter resten af ugen. DNT er den Norske Turistforening, som har mere end 550 åbne hytter på fjeldet. De er simple, men har god standard og er veludrustet. Der er madrasser i alle sengene, brændeovn og gasblus. I mange af hytterne er der også forrådskammer så man på tur kan proviantere undervejs.

   Vi går for det meste uden for markerede ruter, så vi kan få en følelse af at være alene i vildmarken. Vi hjælpes ad med at træde spor, og der er også mulighed for at prøve sig med kort og kompas, hvis man ønsker at blive mere tryg med at orientere sig.

   Når vi kommer frem til hytterne, skal der tændes op i brændeovnen så vi kan varme hytten op og tørre vores tøj hvis det skulle være fugtigt. Der skal også hentes og smeltes sne til drikkevand og mad. Aftenerne kan bruges til hygge og afslapning i stearinlysets skær, og hvis vi er heldige, er der god mulighed for stjernekiggeri.

   Fredag eftermiddag kommer vi igen tilbage til start. Der bliver tid til et bad og lidt afslapning, inden vi spiser et dejligt fælles måltid for at runde en god uge af.

  5. Hjemrejse Lørdag

   Efter morgenmad er der udtjekning og hjemrejse.

  Tur planlægning
  Pakkeliste

  Nedenfor finder du mere information om turen. Skulle du stå igen med spørgsmål, så læs gerne vores FAQ eller skriv til os.

  Kurset gennemføres ikke med færre end 4 deltagere. Der er max plads til 7 deltagere. Man skal minimum være 18 år.

  Turen er med professionel lønnet og dansktalende turleder. 1 vejleder op til 7 deltagere.

  Dette kursus er for dig som godt kunne tænke sig at prøve at komme på vintertur. Du har måske lidt erfaring fra alpine skiture eller langrendsture. Vi bruger de første dage på skiteknik, så du behøver ikke at have erfaring med at stå på ski. Du behøver heller ikke have nogen vintererfaring, da vi på dette kursus gennemgår basisviden og teori, så du er klædt på til at kunne tage på ture på egen hånd.

  Kurset er for alle, både nybegyndere og garvede.  Du skal være vant til fysisk aktivitet, da vi går med rygsæk, og på turen mellem 12-16 km hver dag. Det er hårdt at være i gang hele dagen i en hel uge hvis du ikke har trænet lidt inden start, for eksempel nogle lange gåture med lidt kilo i rygsækken. Dette er en fælles tur, og vi hjælpes ad i gruppen hele vejen, så alle får en god oplevelse på vinterfjeldet.

  Hvis du er i tvivl om kurset er for dig, eller om du har formen eller niveauet for at deltage, så skriv endelig til os, så kan vi hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

  Her kan du læse om vores sværhedsgrader, denne tur er klassificeret som “MODERAT”

  Under kurset vil du blive indlogeret i hytte ved Espedalen Fjellstue i 3-4 personers værelser med køjesenge. Der er bad, toilet og køkken i hytten, samt dyner og puder i sengene. Sengetøj og lagen samt håndklæde skal medbringes eller kan lejes på stedet. Der er fælles køkken hvor du sammen med de andre deltagere forbereder og spiser morgen og aftensmad.

  Under hytteturen overnatter vi i Den Norske Turistforenings hytter på fjeldet. Der er soverum med 2-8 sengepladser, i køjer på værelserne med madrasser og tæpper. Der er brændeovn til varme og gasblus til snesmeltning og madlavning. Husk sovepose til hytteturen, da der om morgenen godt kan være ned til frysepunktet.

  På dette kursus er al forplejning inklusiv i prisen, fra aftensmad på ankomstdagen til morgenmad på hjemrejsedagen. Før og efter overnatningsturen hjælpes I ad med at lave mad i et fælleskøkken. En del af turmaden skal også forberedes og pakkes inden afgang.

  Skriv til os hvis du har nogen allergier eller specielle madvaner, så kan vi prøve at tage hensyn til dette i vores indkøb, hvis du giver besked i god tid. Husk at det kan være rart med lidt personlige snacks hjemmefra, til at overraske gruppen eller til at løfte humøret på en lang dag.

  Adresse: Venlivegen 17, 2658 Espedalen, Norge

  Kør selv
  Fra Danmark kan enten køre hele vejen op gennem Sverige eller sejle dele at turen. ColorlineStenalineDFDS og Fjordline har alle forbindelser mellem Danmark og Norge. Fra Oslo, følg E6 mod Trondheim. Tag frakørsel Fv255 ved Gausdalsvegen i Lillehammer. Herfra er der ca. en time til destinationen.

  Offentlig transport
  At komme til Oslo, kan foregå på forskellige måder. Du kan fx flyve til Gardemoen lufthavn som ligger lidt nord for Oslo eller tage bussen (Nettbuss eller Flixbus). Fra Oslo kan man tage toget til Vinstra. Billetter bestilles her. Fra Vinstra går der bus til Dalseter Høyfjellshotel som er 5 km fra destinationen. Her arrangerer vi afhentning kl. 18.24 i forbindelse med den sidste bus. Du kan finde en samlet oversigt over din rejse fra Oslo til Dalseter her. Afhentning og aflevering justeres i forhold til tog og busplanerne som frigives 3 mdr. før afrejse. Der kan derfor forekomme ændringer her. Kørsel koster 50,- DKK pr vej. Tilmeld afhentning ved bestilling.

  Følgende pakkeliste er vejledende og skal ses som en huskeliste og skabe overblik. Ved tilmelding til turen bliver der tilsendt en mere udførlig pakkeliste med tips og tricks. Der er altid mulighed for at efterlade ekstra bagage før afgang på overnatningsture.

   

  Tag kontakt hvis du er i tvivl om dit udstyr er egnet. Udstyr du kan leje er markeret med *. Du kan læse mere om vores udstyr i grejbanken og se vores lejebetingelser her.

  Basis

  • Rygsæk*
  • Sovepose
  • Fjeldski *
  • Skistøvler *
  • Skistave *
  • Skismørelse *
  • Solbriller og skibriller

  Beklædning

  • Inderlag
  • Mellemlag
  • Yderlag
  • Pausetøj
  • Sokker
  • Handsker
  • Huer
  • Halsedisse/Buff

  Diverse

  • Vandflaske
  • Termoflaske*
  • Spisegrej
  • Pandelampe

  Toiletsager

  • Toilettaske
  • Sol- og fugtighedscreme
  • Personlig førstehjælp med fx vabelplaster

  Valgfrit udstyr

  • Snacks
  • Kamera
  • Gaiters*
  • Fodposer og bivuaksko*
  • Kortlomme*
  • Kompas*
  • Notesblok
  • GPS
  • Kikkert
  • Bog

  Udstyr til opholdet

  • Håndklæde*
  • Sengelinned*

  Fælles udstyr som Nordisk Friluftskompani medbringer

  • Vindsæk – 4 personers vindsæk til nødly
  • Sneskovle – lette og delbare sneskovle
  • Førstehjælpssæt – Omfangsrigt førstehjælpssæt med alt til store og små ulykker på vinterfjeld
  • Nødsender – InReach nødsender hvis der sker ulykker

  *Udstyr der er muligt at leje hos Nordisk Friluftskompani

  • Fjeldski – Sæt bestående af:
   • Ski – med fulde stålkanter og med BC-binding
   • Skistøvler – Varm og let fjeldskistøvle som passer til BC-binding
   • Skistave – med justerbar længde og store trenser der passer til brug på fjeldet
   • Skismørelse – Sæt med alle de typer smørelse du kunne få brug for
  • Fodposer – Moderne fodposer med tilhørende fiber bivuaksko
  • Vandtæt kortlomme og spejlkompas med klinometer
  • 85 liters turrygsæk – Godt bæresystem og mange gode lommer
  • 1 liters termoflaske
  • Gaiters – Gode til at holde sne ude af dine støvler, hvis dine bukser ikke lukker helt tæt

   

  Læring og feriestemning på samme tid
  Det var en tur der bød på masser ny erfaring med at finde vej og være på sikker tur i vinterlandskabet, men hvor der også var plads til ferie stemning og aften hygge. Kristian, som var turleder, formår at balancere utrolig godt mellem at hjælpe og vejlede, men også give plads til at man selv kan prøve sig frem og lege med ski-teknikken. Jeg kan varmt anbefale turen og vil glæde mig til at komme med på andre gode ture i fremtiden.