Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmelding lukket
UGE 29

  Gletsjerkursus – lær at færdes sikkert på isen

  DKK 7.600

  Tag med, når vi skal op og udforske terrænet på nogle af Norges største gletsjere. Vi klæder dig på, så du kan planlægge din næste gletsjervandring på egen hånd.

  • Datoer Afgange
   0
  • Aktiviteter Sæson
   Sommer
  • Sværhedsgrad Moderat
   4/7
  • Gruppestørrelse Maks antal
   8
  Detaljer om Gletsjerkursus – lær at færdes sikkert på isen.

  Trænger dine vandreture til et nyt element? Så tag med på gletjerkursus i hjertet af Jotunheimen, og lær at færdes sikkert i et miljø, der er i konstant forandring. Gletsjerkurset er for dig, der gerne vil tage din vandring et skridt videre. Kurset er en introduktion til en ny bevægelsesform. Det er med til at ruste dig til simpel brævandring på egen hånd. Du lærer om sikre rutevalg og redninger i tilfælde af uforudsete sprækker. Når først du mestrer gletsjervandring, kan du begynde at se de hvide pletter på kortet, som en naturlig forlængelse af dine vandreruter.

  Der er et utal af gletsjere – eller bræer, som de hedder på norsk – at vælge mellem i Jotunheimen, og det er her, vi skal hen. Under hele kurset bor vi i teltcamp, kun en halv time fra gletsjerens front, så vi hele ugen, kan få så meget gletsjertid som muligt.

  Vi kommer til at bruge de fleste dage på isen med at lære at gå med steigeisen, bruge isøkser, forcere gletsjersprækker og sætte forankringer med isskruer. Og så skal vi lære, hvordan vi ved hjælp af rebsystemer kan redde hinanden, hvis vi falder i en sprække. Det er et eventyr at færdes på bræer mellem blå is og farvede faner, og der er garanti for spænding og læring, når vi prøver os selv af i elementerne.

  Vi skal udforske Smørstabbtindmassivet, og vi kommer til at arbejde med sikringsteknikker, vejvalg, brug af reb, steigeisen og isøkser for at komme frem på både is, sne og klipper. Vi arbejder aktivt med at mestre de forskellige teknikker og færdigheder, så du efter kurset selv kan planlægge og gennemføre simple gletsjer- og topture.

  Hvis vejret tillader det, vil vi med vores nye kundskaber bevæge os hele vejen til toppen af bræfaldet for at udforske Smørstabbtindmassivet, der med adskillige toppe over 2000 moh er et af de allerstørste i området.

  På kurset har vi fokus på:

  • Udstyr, hvilket og hvorfor
  • Sikringsteknikker og arbejde med reb, steigeisen og isøkser
  • Navigation og vejvalg

  Der er mange, der bruger gletsjervandringen, som et naturligt næste skridt, når de har været mange gange på højfjeldet. Hvis du begynder at pusle med tanken om at tage på topture, er det ofte også en almindelig del af turen at bevæge sig over både større og mindre gletsjere. Gletsjervandring på egen hånd er ikke umuligt, men som med så meget andet af det gode friluftsliv kræver det både kundskab og teknik, hvis det skal ske på en tryg og sikker måde.

  Vi har fundet et fedt campområde lige ned til et lille vandløb. Vi medbringer stort basecamptelt til fællesrum og 3-mandstelte til overnatning. Derudover har vi udendørskøkkener med gasblus med, så vi kan hjælpes ad med at kokkerere om aftenen. Det bliver en rigtig basecamp krydret med lidt luksus og masser af hygge.

  Overblik over hvad der er med i prisen og hvad du selv skal huske.
  Hvad er inkluderet?Følgende er med i prisen.
  • Overnatning på Sognefjellshytta og i teltlejr fra ankomst til afrejse
  • Fuld forplejning med morgenmad, frokost og aftensmad
  • Personligt bræudstyr dvs. klatresele, hjelm, steigeisen og økse.
  • Professionel turleder 24/7
  • Fælles udstyr som telte, brændere, bræudstyr, førstehjælp, vindsæk og nødsender

  Vi hjælper dig med at blive klarDin tur starter allerede nu

  • Ved tilmelding får du en invitation til en unik online gruppe for din tur, hvor vi løbende op til turen holder dig opdateret på det praktiske og giver dig en masse tips og tricks til din forberedelse, og hvor du hele tiden kan komme i kontakt med os og stille spørgsmål.
  Hvad er ikke inkluderet?Følgende skal du selv sørge for.
  • Rejsen til og fra Sognefjellshytta
  • Personligt udstyr som fx tøj, støvler, rygsæk, sovepose og underlag.

  Du kan bl.a. lejeLæs mere om vores udlejeudstyr i grejbanken.

  • Liggeunderlag (selvoppusteligt + 14 mm skumunderlag): DKK 200,-
  1. Ankomstdag Søndag

   Der er ankomst og indtjekning på Sognefjellshytta i løbet af eftermiddagen og aftenen. Der er fælles aftensmad kl 19.00 med velkomst og fælles intro. Hvis du ankommer senere så giv besked, det er intet problem.

  2. Dag 1 Mandag

   Vi mødes til morgenmad kl 8, hvorefter vi pakker vores udstyr og bevæger os mod området hvor vi skal have lejr. Turen ind er forholdsvis kort, så det er muligt at gå flere gange.

   Når vi kommer frem, sætter vi lejren op, laver frokost sammen, og dykker derefter dybere ind i hvad vi skal lære de næste dage og taler om forventninger til kurset.

   Dette bliver også vores første dag på bræen. Efter frokost pakker vi rygsækkene og går mod bræfronten. Her gennemgår vi det udstyr som vi skal blive meget mere kendt med i løbet af de næste par dage, tager steigeisen på, binder os ind i reb og går op på Bøverbreen.

  3. Dag 2 Tirsdag

   I dag skal vi bruge hele dagen på isen med at lære steigeisenteknik og øksebrug, reblagsrutiner og hvordan vi kan bruge sikringsmidler på bræen.

   Vi udvider om eftermiddagen de teknikker vi har lært og bruger dem til at tage os frem i mere udfordrende is. Vi kommer til at bevæge os i sprækkeområder, sikre med isskruer, lære hvordan man træffer gode vejvalg og hvordan man krydser snebroer.

  4. Dag 3 Onsdag

   Tredje dag på bræen har mere fokus på sikkerhed, og hvordan vi håndterer forskellige situationer på bræen.

   Vi er nu blevet vant til udstyret, og de forskellige teknikker begynder at sidde i hænderne, så vi kan begynde at arbejde med mere avancerede teknikker. Når vi bevæger os på isen, er det enkelt at se terrænet, træffe gode vejvalg og styre forbi sprækkerne, men når bræen er dækket af sne, kan vi ikke altid vide hvad der er under os. Det er derfor vi bruger reb, og derfor vi skal lære hvordan vi ved hjælp af taljesystemer på en enkel og sikker måde kan hejse en person op af en bræsprække hvis uheldet skulle være ude.

  5. Dag 4 Torsdag

   Så er det turdag. Vi bruger vores nyligt lærte færdigheder i brævandring til at forcere hele bræfaldet og bestige en af toppene i Smørstabbtindmassivet.

   Vi kan lave ture af forskellige længder afhængigt af dagsformen og vejrudsigten. I dag får du også mulighed for at forsøge dig med at gå forrest og finde vej, samtidig med at dine kammerater skal være klar til at hjælpe dig hvis I skal krydse sprækker.

  6. Dag 5 Fredag

   Sidste dag på kurset bruger vi til at hygge os på bræen, hvor vi finder en sprække eller en væg vi kan klatre på. Her er der også tid til at samle op på forskellige teknikker man ønsker at øve mere på, og til sidst skal vi lære om opbremsning på snedækket bræ (self-arrest).

   Vi går sammen tilbage til lejren hvor vi laver et lækkert aftensmåltid som afslutning og evaluerer på kurset.

  7. Hjemrejsedag Lørdag

   Vi spiser morgenmad sammen inden vi pakker lejren ned og går tilbage til Sognefjellshytta hvor bilerne står.

  untitled-11
  untitled-5
  untitled-9

  Nedenfor finder du mere information om turen. Skulle du stå igen med spørgsmål, så læs gerne vores FAQ eller skriv til os.

  Kurset gennemføres ikke med færre end 4 deltagere. Der er max plads til 8 deltagere. Man skal minimum være 18 år.

  Turen er med professionel lønnet og dansktalende turleder. 1 vejleder op til 5 deltagere.

  Dette kursus er for dig der har erfaring med vandring i højfjeldet, og ønsker at komme væk fra stierne og op på bræen mod de høje fjelde. Dette kursus er det næste skridt i din udvikling med vandring. Når dette er sagt så er der ingen krav til nogen tekniske forkundskaber udover at man skal være i almindelig god form. Da vejret på højfjeldet kan være meget omskifteligt, og det ikke er ualmindeligt med snevejr selv i sommermånederne, så du skal være forberedt på forskelligt slags vejr, og at dagene på bræen og i fjeldet kan blive lange.

  Dette er en fælles tur, og vi hjælpes ad i gruppen hele vejen, så alle får en god oplevelse på bræen.

  Hvis du er i tvivl om kurset er for dig, eller om du har formen eller niveauet for at deltage, så skriv endelig til os, så kan vi hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

  Her kan du læse om vores sværhedsgrader, denne tur er klassificeret som “MODERAT”

  Den første nat overnatter vi på Sognefjellshytta på værelser, med toilet og badefaciliteter på gangen. Her spiser vi aftensmad og morgenmad inden vi tager afsted mod vores lejrplads.

  Resten af turen, overnatter vi i telt, og slår lejr en halv times gang fra vejen tæt ved bræen. Vi laver en stor fælles lejr i storslået natur hvor vi hygger os om aftenen og hvorfra vi om morgenen nemt kan komme til bræen og højfjeldet.

  I campen overnatter vi i Nordisk Friluftskompanis 3 personers fjeldtelte og medbringer et stort fælles telt til spisning, undervisning og hygge. Husk sovepose og underlag.

  På dette kursus er al forplejning inklusiv i prisen, fra aftensmad på ankomstdagen til morgenmad på hjemrejsedagen. Nordisk Friluftskompani sørger for mad og madplan, men vi hjælpes ad med at lave mad i lejren.

  Skriv til os hvis du har nogen allergier eller specielle madvaner, så kan vi prøve at tage hensyn til dette i vores indkøb hvis du giver besked i god tid. Husk det kan være rart med lidt personlige snacks hjemmefra, til at overraske gruppen eller til at løfte humøret på en lang dag.

  Adresse: Sognefjellshytta, 2687 Bøverdalen, Norge

  Kør selv
  Fra Danmark kan enten køre hele vejen op gennem Sverige eller sejle dele at turen. Colorline, Stenaline, DFDS og Fjordline har alle forbindelser mellem Danmark og Norge. Fra Oslo, følg E6 mod Trondheim hele vejen til Otta, hvor du drejer af og følger Fv55 resten af vejen frem til destinationen.

  Offentlig transport
  At komme til Oslo, kan foregå på forskellige måder. Du kan fx flyve til Gardemoen lufthavn som ligger lidt nord for Oslo eller tage bussen (Nettbuss eller Flixbus). Fra Oslo kan du tage en direkte bus til Lom, hvorfra der går bus helt frem til destinationen. Du kan finde en samlet oversigt over din rejse fra Oslo til Sognefjellshytta her.

  Følgende pakkeliste er vejledende og skal ses som en huskeliste og skabe overblik. Ved tilmelding til turen bliver der tilsendt en mere udførlig pakkeliste med tips og tricks. Der er altid mulighed for at efterlade ekstra bagage før afgang på overnatningsture.

   

  Tag kontakt hvis du er i tvivl om dit udstyr er egnet. Udstyr du kan leje er markeret med *. Du kan læse mere om vores udstyr i grejbanken og se vores lejebetingelser her.

  Basis

  • Rygsæk
  • Sovepose
  • Liggeunderlag*
  • Kraftige vandrestøvler forberedt til brug med Steigeisen, dvs med meget stiv sål.
  • Solbriller

  Beklædning

  • Inderlag
  • Mellemlag
  • Yderlag
  • Pausetøj
  • Sokker
  • Handsker
  • Huer
  • Halsedisse/Buff
  • Gaiters/Gamacher

  Diverse

  • Vandflaske*
  • Termoflaske*
  • Spisegrej
  • Pandelampe

  Toiletsager

  • Toilettaske
  • Shit-kit
  • Sol- og fugtighedscreme
  • Personlig førstehjælp med fx vabelplaster
  • Myggespray

  Valgfrit udstyr

  • Snacks
  • Kamera
  • Kortlomme
  • Kompas
  • Notesblok
  • GPS
  • Kikkert

  Udstyr til opholdet

  • Håndklæde*
  • Sengelinned*
  • Campstol
  • Behageligt fodtøj til lejrbrug

  *Udstyr der er muligt at leje hos Nordisk Friluftskompani

  • Liggeunderlag (selvoppusteligt + 14 mm skumunderlag)
  • 1 liters termoflaske og 1 liters drikkeflaske

  Fælles udstyr som Nordisk Friluftskompani medbringer

  • Telte – 3 personers Helsport helårstelte og basecamptelt
  • Brændere – Primus gas brænder (1 pr telt)
  • Brændstof – på vores sommerture bruger vi gas til vores brændere
  • Førstehjælpssæt – Omfangsrigt førstehjælpssæt med alt til store og små ulykker
  • Nødsender – InReach nødsender hvis der sker ulykker
  • Bræudstyr inkl. klatresele, hjelm, steigeisen og bræøkse