Tilmeldingsfrist d. 05/04-20
UGE 21

  Jostedalsbreen på langs – en krydsning af Nordeuropas største gletsjer på ski

  DKK 7.400

  Josten på langs er en moderne klassiker. Tag udfordringen op, og rejs med os på et vildt forårseventyr. Vi bevæger os fra frodige dale til hvide toppe og retur på få dage.

  • Datoer Afgange
   17. maj 2020
  • Aktiviteter Sæson
   Sommer, Vinter
  • Sværhedsgrad Rutineret
   6/8
  • Gruppestørrelse Maks antal
   9
  Detaljer om Jostedalsbreen på langs – en krydsning af Nordeuropas største gletsjer på ski.

  Krydsningen af Jostedalsbreen er en styrkeprøve, der kræver både god teknik og kondition. Det bliver et eventyr med lange dage, mange højdemeter, tung oppakning og helt enestående udsigter. Turen er på en gang en skitur, toptur, gletsjertur og telttur. Du bør være god på fjeldski og kunne holde humøret højt. Så lover vi til gengæld en tur ud over det sædvanlige.

  Første dag bruger vi på at forberede os og på at optimere oppakning og fordele fællesudstyr, og så er der også tid til lidt afslapning inden den store tur.

  Vi regner med at bruge fire dage på selve krydsningen. Vi starter i dalene for at gå op ad bræens arme i nord. Den første dag bliver den hårdeste, da vi skal en del højdemeter op for at komme op på plateauet, som ligger omkring 1600 moh. Heroppe bevæger vi os mod syd, måske med en toptur undervejs, inden vi igen bevæger os ned ad en af bræens mange arme. På turen vil vi højst sandsynligt nå gennem alle fire årstider, og vi skal være forberedt på at opleve alt fra tåge og snestorm til høj sol og varme. På hele turen sover vi i telt, og vi hjælpes ad med lejrbygning og madlavning.

  Jostedalsbreen er den største gletsjer på det europæiske fastland med sine mere end 60 km i længden og op til 600 m i tykkelsen. Plateauet, vi krydser, ligger i omkring 1600 moh, og vi vil på det højeste punkt være i 1953 moh ved Høgste Breakulen.

  Det bliver en udfordrende tur, hvor du må forvente at arbejde for oplevelsen, men det vil også gøre det så meget desto større og værdifuldt at gennemføre.

  Overblik over hvad der er med i prisen og hvad du selv skal huske.
  Hvad er inkluderet?Følgende er med i prisen.
  • Overnatning fra ankomst til hjemrejse og på tur
  • Fuld forplejning med morgenmad, frokost og aftensmad
  • Erfaren og velforberedte turledere 24/7
  • Fælles udstyr som telte, brændere, førstehjælp, vindsæk, nødsender og skovle
  • Transport under ophold
  Hvad er ikke inkluderet?Følgende skal du selv sørge for.
  • Transport til og fra Jostedal Camping
  • Fjeldski, stave, støvler og feller
  • Personligt udstyr som fx tøj, rygsæk og sovepose
  Du kan bl.a. leje
  • Fjeldski m. støvler, stave og skismøring (str. 37-48): DKK 650,-
  • Feller – fuldfeller der passer til fjeldski: DKK 200,-
  • 85 liters turrygsæk: DKK 350,-
  1. Ankomstdag Søndag

   Ankomst og indtjekning på Jostedal Camping. Det er muligt at ankomme fra søndag eftermiddag.

   Der er aftensmad kl 19.00 med velkomst og fælles intro. Hvis du ankommer senere så giv besked, det er intet problem.

  2. Dag 1 Mandag

   Første dag skal bruges på forberedelse af mad og udstyr. Da turen er lang og hård er det vigtigt, at vi forsøger at optimere hvad vi medbringer, samt minimere mængden af ikke strengt nødvendigt udstyr.

   I løbet af formiddagen gennemgår og sorterer vi ved fælles hjælp og sørger for at vægten er fordelt i alles rygsække.

   Efter frokost bliver der tid til lidt afslapning og vi har planlagt en lille turisttur til Nigaarsbreen nu hvor vi er i området. Vi skal op på tæt hold og se et bræfald.

  3. Dag 2 Tirsdag

   Nu går starten på vores fælles eventyr. Vi skal tidligt op og afsted sammen med morgensolen. Vi starter til fods med ski på rygsækken og skal vandre de første 5 km ind til bræen før vi kan finde sne og tage ski på. Vejen ind går via sti, moræne og snefaner – vi skal højst sandsynligt finde vores egen vej og krydse en smeltevandsflod eller to.

   En gang efter frokost vil vi kunne tage vores ski på og mere roligt begynde at bevæge os ind over bræen. Vi skal stadig opad, men mindre stejlt og vi kan snart også se dagens mål, hvor vi skal ligge i lejr neden for toppen Brenibba i 2018 moh. Dette er ofte turens hårdeste dag, sammen med den tunge rygsæk og de mange højdemeter, både til fods og med ski på.

  4. Dag 3 Onsdag

   Efter gårdsdagens hårde start har vi indlagt en roligere dag hvor du har mulighed for at sove lidt længe, hygge om morgenmaden og mulighed for at tage en kort skitur op til toppen Brenibba for at nyde den storslåede udsigt over Jostedalsbreen – hvis vejret er til det.

   Vi rykker lejren små 6 km sydpå for ikke at skulle gå helt så langt de sidste to dage. Disse 6 km vil stort set kun være ned ad bakke 🙂

  5. Dag 4 Torsdag

   Dette er turens længste dag i kilometer, og det er i dag vi krydser den største del af bræen, og vi skal både op og ned med storslåede udsigter som belønning.

   Vi starter dagen med en stor opstigning til Høgste Breakulen, breens højeste punkt i 1957 moh. Derefter skal vi atter ned, når vi går nordvest om Kvitekoll for at gå direkte til Slingsbyvarden, som kan give os udsigt ned over Briksdalsbreen, et bræfald med store sprækker, lige på kanten til dalen og med udsigt til Oldevattnet. Hvis sigten er god, er det en dramatisk udsigt og et farvespil uden lige!

   Dagens sidste del går over et stort fladt plateau som kan føles som en krydsning af indlandsisen, med endeløse hvide vidder. Målet er at nå til Bings Gryte, en vindgryde i breen og det smalleste punkt. Herefter slår vi lejr.

  6. Dag 5 Fredag

   I dag skal målet Flatbrehytta for enden af Suphellebreen nåes. Dagen er én lang nedkørsel, først på ski og så til fods – lad det dog ikke snyde, det bliver måske også dagens hårdeste for lårbasserne 🙂

   Jo tættere vi kommer på Suphellebreen jo mere vil det være synligt hvordan et sådan bræfald formes når det presses ud gennem fjeldet. Vi går ned mellem smeltevandsrennerne og vil måske også kunne se et par mindre sprækker omkring os, det er dog ganske trygt og vi har selvfølgelig udstyr med hvis vi bliver nødsaget til at bevæge os i områder med større sprækker. Vi går af bræfaldet før hytten og kan følge en snefane ned til selve hytten hvor vi kan holde pause indendørs.

   Efter pausen i hytten kan vi spænde skiene på rygsækken og begynde turen ned til fods. Vi mangler nu ”kun” 3 km dog med 950 højdemeter ned. Så det bliver hårdt for lårene når vi går af den lille sti ned til parkeringspladsen ved havniveau 🙂

   Vel nede skal krydsningen fejres og der venter os snacks og noget lækket at drikke inden vi kører tilbage til Jostedalen Camping. Tilbage på campingpladsen er det muligt at tage et bad og pakke lidt ud, inden vi afslutter ugen og turen med et lækkert måltid på Jostedalen Hotel som er nabo til campingpladsen.

  7. Hjemrejse Lørdag

   Efter morgenmaden er der udtjekning og hjemrejse

  Jostedalsbreen på langs-9
  Jostedalsbreen på langs-12
  Jostedalsbreen på langs-14

  Nedenfor finder du mere information om turen. Skulle du stå igen med spørgsmål, så læs gerne vores FAQ eller skriv til os.

  Denne tur er for dig som godt kunne tænke sig at komme med på en tur lidt udover det sædvanlige. Vi skal stå på ski i maj måned, så det kræver at du har erfaring fra langrends-, fjeld-, randonnée- eller telemarkski, da vi ikke får mulighed for at lave opvarmningstur inden afgang.

  Du bør også tidligere have erfaring med flerdagsture i telt, det behøver dog ikke være deciderede vinterovernatninger.

  Du skal være i god fysisk form da det er lange dage med tung rygsæk. Du kan forvente mellem 10-12 timers bevægelse hver dag med mange højdemeter i benene, så det er tidligt op og sent i seng. Rygsækkene vil ofte veje mellem 18 og 25 kg afhængigt af personligt udstyr samt fællesudstyr.

  Dette er en fælles tur, og vi hjælpes ad i gruppen hele vejen, så alle får en god oplevelse på vinterfjeldet.

  Hvis du er i tvivl om turen er for dig, eller om du har formen eller niveauet for at deltage, så skriv endelig til os, så kan vi hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

  De første to nætter og den sidste nat, vil du blive indlogeret i små enkle 4 personers hytter med køjesenge. Sengetøj og lagen skal medbringes eller kan lejes på stedet. Hytterne er uden vand og vi bruger stedets fine og nyrenoverede fælles faciliteter med sanitetsanlæg og køkken. Der er fælles køkken hvor du sammen med de andre deltagere forbereder og spiser morgen og aftensmad.

  Under turen overnatter du i telte som Nordisk Friluftskompani stiller til rådighed. Vi bruger multifuelbrændere til madlavning og snesmeltning som Nordisk Friluftskompani også vil medbringe. Vi bygger hver aften en ny lejr med køkken, stue og toilet.

  På denne tur er al forplejning inklusiv i prisen, fra aftensmad på ankomstdagen til morgenmad på hjemrejsedagen. En del af turmaden skal også forberedes og pakkes inden afgang.

  Skriv til os hvis du har nogen allergier eller specielle madvaner, så kan vi prøve at tage hensyn til dette i vores indkøb hvis du giver besked i god tid. Husk det kan være rart med lidt personlige snacks hjemmefra, til at overraske gruppen eller til at løfte humøret på en lang dag.

  Turen gennemføres ikke med færre end 4 deltagere. Der er max plads til 9 deltagere. Man skal minimum være 18 år.

  Turen er åben for Skandinaver og med dansktalende turleder. 1 turleder: op til 6 deltagere.

  Jostedal camping er placeret langt oppe i Jostedalen som er den dybe dal mellem Breheimen Nationalpark og Jostedalsbreens Nationalpark. Jostedalsbreen er den største isbre på det Europæiske fastland og ligger i Sogn og Fjordane fylke.

  Jostedalen er kendt for sine mange let tilgængelige bræarme og Breheimcenteret som er et nationalt informationscenter lige ved Nigardsbreen.

  Det er vigtigt med godt fjeldtøj som kan holde fugt og vind ude, men også ånde så du ikke bliver svedig inde fra, når vi går med tung rygsæk. Uld er at foretrække da det varmer godt, også selvom det bliver fugtigt, og så begynder det ikke at lugte for hurtigt. Vær opmærksom på at du bør medbringe både sommer og vintertøj, med korte og lange ærmer samt evt shorts.

  Vi skal bruge fjeldski som transportmiddel, og det er muligt at medbringe sine egne eller leje fjeldski. Det er vigtigt at skiene har stålkant når vi skal gå uden for præparerede spor, samt at bindinger og støvler er kraftige i stil med vandrestøvler, så du har større kontrol med skiene.

  Tag kontakt hvis du er i tvivl om dine ski er egnede.

  Adresse: Jostedalsvegen 3041, Gjerde, 6871 Jostedal, Norge

  Kør selv
  Fra Danmark kan enten køre hele vejen op gennem Sverige eller sejle dele at turen. Colorline, Stenaline, DFDS og Fjordline har alle forbindelser mellem Danmark og Norge. Fra Bergen følg E16 til Lærdal og tag færgen Mannheller-Fodnes, hvorefter du kører nord ad 55 til Gaupne og videre nord af Fv604 til destinationen. Fra Oslo, følg E16 til Hønefoss og kør videre af Rv7 til Gol. Derefter tager du Rv52 til Lærdal og følger derefter samme rute som rejsene fra Bergen. Kommer du fra Larvik skal du først følge E18 mod Drammen og Hønefoss for derefter at følge samme rute som rejsende fra Oslo.

  Offentlig transport
  Til denne tur vil vi anbefale at du kommer i bil eller arrangerer sammenkørsel med andre deltagere, da offentlig transport kan blive en meget lang rejse, til gengæld er det en forholdsvis simpel rejse, så har du ikke andre muligheder kan det nemt lade sig gøre. At komme til Oslo, kan foregå på forskellige måder. Du kan fx flyve til Gardemoen lufthavn som ligger lidt nord for Oslo eller tage bussen (Nettbuss eller Flixbus). Fra Oslo går Sogn og Fjordane Ekspressen hele vejen til Sogndal. Billetter og ruteplan kan findes her. Fra Sogndal går bus 23-190 til Gaupne, hvor vi arrangerer en samlet afhentning af gæster kl. 18.00. På hjemrejsedagen arrangerer vi kørsel til Gaupne, så man er der kl. 10.30. Afhentning og aflevering justeres i forhold til togplanerne som frigives 3 mdr. før afrejse. Der kan derfor forekommer ændringer her. Kørsel koster 100,- DKK pr vej. Tilmeld afhentning ved bestilling.

  Følgende pakkeliste er vejledende og skal ses som en huskeliste og skabe overblik. Ved tilmelding til turen bliver der tilsendt en mere udførlig pakkeliste med tips og tricks. Udstyr du kan leje er markeret med *.

  Basis

  • Rygsæk*
  • Sovepose
  • Liggeunderlag*
  • Fjeldski *
  • Skistøvler *
  • Skistave *
  • Fuldfeller*
  • Almindelige vandrestøvler eller sko
  • Solbriller og skibriller

  Beklædning

  • Inderlag
  • Mellemlag
  • Yderlag
  • Pausetøj
  • Sokker
  • Handsker
  • Huer
  • Halsedisse/Buff
  • Fodposer*

  Diverse

  • Vandflaske*
  • Termoflaske*
  • Spisegrej
  • Kortlomme*
  • Kompas*

  Toiletsager

  • Toilettaske
  • Shit-kit
  • Sol- og fugtighedscreme
  • Personlig førstehjælp med fx vabelplaster

  Valgfrit udstyr

  • Snacks
  • Kamera
  • Gaiters/gamacher*
  • Notesblok
  • GPS
  • Kikkert
  • Pandelampe
  • Sneskovl

  Udstyr til opholdet

  • Håndklæde*
  • Sengelinned*

  Fælles udstyr som Nordisk Friluftskompani medbringer:

  • Telte – 3 personers Helsport helårstelt og basecamptelt til på campingpladsen
  • Brændere – Primus multifuel brænder (1 pr. telt)
  • Brændstof – På vores vinterture bruger vi rensebenzin til vores multifuel brændere
  • Sneskovle – Let og delbar sneskovl
  • Vindsæk – 4 personers vindsække til nødly og pauser
  • Førstehjælpssæt – Omfangsrigt førstehjælpssæt med alt til store og små ulykker på vinterfjeld.
  • Nødsender – InReach nødsender hvis der sker ulykker

  *Udstyr der er muligt at leje hos Nordisk Friluftskompani

  • Fjeldski – Sæt bestående af:
   • Ski – med fulde stålkanter og med BC-binding
   • Skistøvler – Varm og let fjeldskistøvle som passer til BC-binding
   • Skistave – med justerbar længde og store trenser der passer til brug på fjeldet
   • Skismørelse – Sæt med alle de typer smørelse du kunne få brug for
  • Feller – fuldfeller der passer til fjeldski
  • Fodposer – Moderne fodposer med tilhørende fiber bivuaksko
  • 85 liters turrygsæk – Godt bæresystem og mange gode lommer
  • Gaiters – Gode til at holde sne ude af dine støvler, hvis dine bukser ikke lukker helt tæt.
  • Vandtæt kortlomme og spejlkompas med klinometer
  • 1 liters termoflaske og 1 liters drikkeflaske
  Turdatoer Planlagte datoer Tilmeldingsstatus Tilgængelighed Pris inkl. moms Pr. person  
  17. maj 2020 - 23. maj 2020
  Ledige pladser
  DKK 7.400
  Kontakt os gerne, hvis din ønskede tur er fuldt booket eller har for få pladser tilbage.
  Det kan være at vi kan finde ud af noget eller at du kan komme på venteliste, i tilfælde af at vi får et afbud.