Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_10e9

Tørring af mad gjort simpelt

Udgivet af

Jeg har tidligere skrevet lidt om turmad og walking lunch. Nu er tiden inden til lidt om tørring af mad til tur.

Da jeg i 2014 flyttede til Norge og tur blev en del af dagligdagen, begyndte interessen for tørring af mad også. Samme år købte jeg en dehydrator og siden da har jeg eksperimenteret med mange forskellige ingredienser og retter.

Jeg havde store ambitioner da jeg købte min dehydrator. Der var ikke det, som jeg ikke skulle tørre ? I starten gik det da også rigtig godt og jeg fik tørret en masse forskelligt. Jeg forestillede mig at vi skulle have et helt rum fyldt med hjemmetørret mad som vi bare kunne gå og plukke fra, hver gang vi skulle på tur. Men sådan blev det ikke! Jeg købte en masse bøger om tørring af mad, som jeg aldrig fik åbnet… Hverdagen ramte og pludselig stod min dehydrator og samlede støv. Det var alt for tidskrævende at tørre mad.

Men jeg var ikke færdig med at tørre mad, for jeg tager rigtig meget på tur og nyder at spise den hjemmelavede turmad. Så jeg måtte skrue ned for ambitionerne og få det til at fungere alligevel. Jeg begyndte at tænke i simple baner, og i dag virker tørring af mad igen som en overskuelig opgave. Så i dette blogindlæg vil jeg give dig en lidt simplere indgangsvinkel til det at tørre ingredienser til turmad.

Hvad skal jeg tørre, hvilken temperatur og hvor længe?

Du kan tørre rigtig mange ting. Alt fra frugt, grøntsager og kød til færdigretter. Om lidt kommer jeg med nogle eksempler på dette i en simpel udgave. Jeg bliver ofte spurgt hvilken temperatur jeg tørrer ved og hvor længe. Dette har jeg købt flere bøger om, men de blev som sagt aldrig åbnet, så jeg gør det simpelt. Min dehydrater har en max temperatur på 70 grader og der er ca. 12 timer fra aftensmad til morgenmad. Så jeg tørrer alt ved 70 grader i ca. 12 timer. På denne måde kan jeg gøre klar til tørring ved aftensmaden og slukke maskinen om morgenen når jeg skal ud og have morgenmad. Så står det og passer sig selv over natten 🙂

Tør resterne fra aftensmaden

I starten lavede jeg gryderetter specifik til tørring, så det kunne komme med på tur. Men når jeg så stod i køkkenet med en færdig ret og smed den i tørremaskinen, stod jeg med en tam følelse og skulle til at lave noget mere aftensmad til samme dag. Derfor ændrede jeg taktik. Når jeg nu alligevel stod og lavede en gryderet til aftensmad, så hvorfor ikke lave den ekstra stor og tørre resterne. Så det gjorde jeg. Hofretten til tørremaskinen blev chili con carne, men mange andre gryderetter fungerer også. Tænk i hakkekød, fint snittede grønsager og godt med smag. Så tørrer retten nemmest, tilberedes igen nemmest og smager af godt. Jeg synes det tørrede mad mister noget smag, så derfor er en godt krydret ret et hit hos os. Min tørremaskine har forholdsvis store huller og jeg har endnu ikke købt sådan nogle smarte tørreplader så gryderetten ikke bare ryger igennem, så det jeg gør, er at jeg beklæder halvdelen af hver bakke med bagepapir og lægger retten derpå og så sætter jeg bakkerne i forskudt, så der stadig er god luftcirkulation. Det gør at jeg ikke kan tørre helt så meget på en gang, men det fungerer fint hvis man ikke har specifikke tørreplader til våde retter.

Tør frosne grønsager

I starten stod jeg i køkkenet og hakkede friske grønsager små, så de kunne blive tørret. Men en dag havde jeg glemt at købe grønsager og skulle afsted på tur, så fandt jeg en amerikansk blanding frem fra fryseren. I ved, den med små gulerødder, ærter og majs. Så smed jeg dem i tørremaskinen og næste morgen havde jeg tørret grønsager. Lige siden har dette været de primære tørrede grøntsager i min turmad. Det er nemt, hurtigt og smager godt.

Find grønsager med smag

Selvom der nu primært er amerikansk blanding i min turmad, så er der stadig nogle grønsager jeg med glæde bruger tid på at tørre. I starten prøvede jeg mange forskellige grønsager, men synes at de blev meget smagsløse. Den eneste grøntsag, der findes helt sikkert mange flere derude, som jeg synes er rigtig god til at holde smagen er rød peberfrugt. Og så bliver den lækker og saftig igen når den bliver hydreret.

Tør frugt

Nu har I sikkert opdaget at jeg er til nemme løsninger og ved tørring af frugt, gør jeg lidt det samme. Den frugt jeg tørrer allermest er æbler. De er gode i morgenmaden på tur, men også som snack i sig selv. I starten stod jeg og skar dem i sirlige tynde skiver, men nøj hvor er der mange skiver i sådan et æble og jeg blev hurtigt træt af det. Derfor købte jeg to simple værktøjer der gjorde mit liv lettere. Jeg købte en æbleskrogsudhuler og et mandolinjern. På denne måde kunne jeg hurtigt og nemt få skroget ud af æblet og alle mine skiver blev lige tykke J Derudover kan jeg godt lide at tørre bananer. Jeg troede længe at de ville blive lidt som de bananchips man køber, men efter at jeg havde lavet dem første gang og de var lidt mere gummiagtige, og i øvrigt smagte fremragende af banan, fandt jeg ud af at bananchips faktisk er friturestegt og intet har med tørring at gøre. Er man til syrlige vingummier, så kan jeg anbefale tørring af kiwi og ananas. Hvad angår ananas så har jeg brugt dem på dåse der allerede er skåret i tern. Dejligt nemt og ekstra sødt. Så har man ikke så meget tid, så kan dåsefrugt fint gøre det 🙂

 

Tør kød

Beef Jerky er et kæmpe hit til snack på tur. Men det er også noget af en udskrivning, hvis man skal købe det i butikkerne. Men det er faktisk forholdsvis nemt at lave selv. Sørg for at finde noget fedtfattigt kød, for at undgå at kødet bliver harsk og mariner det så godt inden det tørres. Leg lidt med tørretiden, for at finde den konsistens der passer dig bedst. Tørretiden afhænger også af hvor tynde skiver du formår at lave. Jeg har flere gange tørret kødet i mine klassiske 12 timer, men omkring 4-5 timer afhængig af tørremaskine og tykkelse på kødet, kan også gøre det. Selv synes jeg at marinerede flankesteak er et godt bud, men ellers er det klart nemmeste at gå ned til en slagter og så få en gang oksekød i de tyndeste mulige udskæringer. Se denne lille film der viser hvor nemt det er at lave, og her bruger han endda bare en almindelig ovn.

Køb lidt af det spændende til at spæde op med

Man kan tørre meget, men man kan købe endnu mere 🙂 Selvom jeg er tilhænger af at tørre en masse selv, så er der også nogle ting, som jeg ikke synes er værd at bøvle med, men er sjove at prøve. Fx kan man købe tørret cheddar pulver, kokosmælkpulver, tørret smør, peanut pulver og meget mere. I Danmark kan man være heldig at finde det i butikker som Helsam, men ellers er Amazon et univers fyldt med muligheder. Hvis du mangler idéer til hvad man kan tørre selv eller købe, så findes der et utal af amerikanske sider der sælger ”Emergency Food” og herinde kan man finde mange sjove ting til turmaden.

 

Valg af dehydrator

Hvilken dehydrator skal du så vælge? Der findes efterhånden mange på markedet og til mange forskellige priser. Jeg købte selv en forholdsvis billig en, fra et ukendt mærke og uden nogen specielle funktioner. Jeg har efterhånden brugt den meget og den fungerer upåklageligt, så du behøver ikke købe en maskine til flere tusinde kroner for at komme i gang. Start med en som pengepungen kan overskue, og skulle du så blive helt vildt glad for det eller du bruger den meget og får brug for en ekstra, så kan du altid opgradere. Hvis jeg skal give lidt råd i forhold til at købe en, så er det en fordel hvis der er minimum 5 bakker. Ting der skal tørre, fylder utrolig meget, så hvis du skal have en chance for at tørre en fornuftig portion på én gang, så er 5 bakker en god start. Jeg har ikke timer på min og det er sket mere end én gang at jeg har glemt det jeg var i gang med at tørre. Heldigvis er temperaturene så lave, at det ikke brænder på og det kan jo egentlig ikke blive for tørt. Men for at spare på unødvendig strøm, vil jeg foreslå at købe én med timer på. Eller gøre som jeg, købe en timer som sættes i stikkontakten, så strømmen kan tages fra automatisk. I forhold til temperatur, så kan de fleste i dag indstilles til mellem 40-70 grader og dette er fint at kunne, så man kan eksperimentere lidt med temperaturen. Min er rund med et hul i midten og skulle jeg købe en ny i dag, ville jeg nok vælge en firkantet uden hul i midten eller i hvert fald en med et mindre hul end den jeg har, for at få noget mere tørreplads.

Find mere inspiration til valg af tørremaskine ved bl.a. af læse denne test.

Som afslutning på dette blogopslag, så er den vigtigste pointe, at du skal gøre det simpelt og overskueligt, så du får det gjort 🙂 Hjemmetørret mad er lækkert, så bare kom i gang med de små ting først og så kan du altid skrue op for ambitionerne senere.

 

About Sarah Spang Hansen

Daglig leder, stifter og medindehaver
Sarah er en dygtig og erfaren turleder med stor interesse omkring flora, fauna og nordens geologi. I Nordisk Friluftskompani er Sarah daglig leder og står for alt det administrative i virksomheden. Du kommer især til at tale og skrive med hende, se hende på fjeldski og med en vandrerygsæk.

Kommenter med Facebook