Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev





Uden navn

Turmad – Inspiration til lejrmad

Udgivet af

Der findes mange måder at tage på tur på. Der er muligheden for at forflytte sig, tage på dagsture hjemme fra eller lave en lejr/basecamp ude hvorfra ture starter og slutter.

De kommende opskrifter er inspiration til lejrmad. Det er ”tunge” retter i fysisk forstand, så de er ikke egnet til en tur med rygsæk. Dette er fx de opskrifter vi bruger på vores gletsjerkursus hvor basecampen ligger forholdsvis tæt på vejen, så maden ikke skal slæbes så langt. Vi pakker det i nogle store kanotønder som vi har seler til.

Alle mine forslag er vegetariske. Dette er der flere grunde til, men én af grundene er bl.a. at så skal man ikke tænkte så meget på opbevaring og temperatur, og dermed holdbarheden. Kød er letfordærveligt, og derfor er mange af de vegetariske alternativer faktisk lettere at have med at gøre, når de skal opbevares nogle dage på sommerfjeld.

Retterne er også tunge i den forstand, at de er baseret på en masse konserves. Dette er igen for at maden kan holde sig uden at være på køl, men samtidig heller ikke bliver dårligt hvis det er en varm dag. Der vil kunne tilføjes friske grønsager til alle retter, hvis man ønsker det J Når man har meget konserves med på tur, så tænk lige en ekstra gang på hvordan du vil håndtere affald. Igen kan jeg anbefale kanotønder, da de er solide og kan lukke tæt, så går der heller ikke uventede gæster i hverken skrald eller mad.

Nedenfor finder du 4 af vores yndlingsopskrifter til lejrmad.  Opskrifterne er baseret på 7-8 voksne. Alle opskrifterne er gryderetter, så der skal bruges mindst muligt køkkenudstyr. Hos os bliver retterne lavet over gas, da dette er hurtigt og nemt og så skal man ikke tænke på bålforbud, bålplads, brænde osv. Retterne kan også nemt fungere som retter lavet i en stor gryde over bål 🙂

 

Nudler i peanutbutter

Ingredienser

  • 2 blok nudler pr pers
  • 1 glas peanutbutter
  • Soya
  • 2 dåser kokosmælk
  • 3 dåser grønne bønner
  • 3 ds kikærter
  • 1 pose saltede peanuts

Opskrift

  • Nudler koges i egen gryde
  • Bland soya og peanutbutter i en gryde. Bland ikke det hele på en gang, men gem noget til at smage det til med. Øvrige ingredienser blandes i.
  • Til sidst blandes de færdige nudler i retten, og ved servering drysses med saltede peanuts til topping.

 

Vegetargryde m. ris

Ingredienser

  • 1 ds linser
  • 2 ds kidneybønner
  • 4 spsk currypaste
  • 2 ds hakket tomat
  • 2 ds kokosmælk
  • 3 ds ærter & gulerødder
  • 2 ds kikærter
  • Ris i kogeposer

Opskrift

  • Sæt vand over til ris, og kog i egen gryde.
  • Bland alle ingredienser i en gryde og lad det simre. Smag til med currypaste

 

Karrygryde med soyagranulat

Ingredienser

  • 500 gram soyagranulat
  • Karry
  • 3 ds kokosmælk
  • 3 ds grønne bønner
  • Couscous
  • 1 ps peanuts, 1 pakke rosiner og 1 pose kokosmel som topping

Opskrift

  • Svits karry i olie
  • Tilsæt soyagranulat og kokosmælk. Tilsæt bønner og evt. ekstra væske da soyagranulatet suger en del vand.
  • Tilbered couscous efter pakkens anvisning

 

Mexi-bønne gryde m. tortillapandekager

Ingredienser

  • 3 ds kidneybønner
  • 3 ds linser
  • 3 ds hakket tomat
  • 2 ds majs
  • 2 glas tacosause
  • 1 brev tacokrydderi
  • 3 pk tortillapandekager
  • Evt en pose tortillachips som tilbehør

Opskrift

  • Bland kidneybønner, linser, hakket tomat, majs og tacokrydderi sammen og lad det simre. Smag til med tacosause og gem noget som tilbehør til de der ønsker det stærkere.
  • Serveres som tyk suppe med tortillapandekager til at dyppe i.

Efter et dejligt og mættende måltid skal der jo også vaskes op. Det er ikke nødvendigvis et super spændende tema, men alligevel noget vi synes er vigtigt at belyse. Det bedste råd er at medbringe en opvaskebalje og en opvaskebørste. Det er nemlig en rigtig dårlig idé at vaske op direkte i søen eller bækken, da alle madresterne vil falde til bunds og ligge i vandet, og her forsvinder de ikke. Der er ikke liv nok i vandet på fjeldet, til at madrester vil forgå eller blive spist, og derfor vil alle resterne ligge der som affald.

Fyld din opvaskebalje med vand fra søen eller bækken, gå lidt væk, vask op og hæld så det beskidte vand ud mellem nogen sten, eller grav nænsomt et lille affaldshul til organisk materiale. På den måde praktiserer du god sporløs færdsel, og husk så også at bruge en bionedbrydbar sæbe 😊 God tur

About Sarah Spang Hansen

Daglig leder, stifter og medindehaver
Sarah er en dygtig og erfaren turleder med stor interesse omkring flora, fauna og nordens geologi. I Nordisk Friluftskompani er Sarah daglig leder og står for alt det administrative i virksomheden. Du kommer især til at tale og skrive med hende, se hende på fjeldski og med en vandrerygsæk.

Kommenter med Facebook