Få vores Guide til vinterfriluftsliv
Du tilmelder dig samtidig vores nyhedsbrev.
Tilmeld mig!

Uden navn

Turmad – inspiration til morgenmad

Udgivet af

Morgenmad findes i mange varianter. På tur er det vigtigste at finde gode blandinger, som du gerne vil spise hver dag og evt. noget der kan spises både varmt og koldt. Har du fx haft en kold nat i soveposen kan det være lækkert at din morgenmad også kan spises varm. Først får du opskrifterne på nogle varianter af grød og så afsluttes der med lidt tips og opskrifter til jer der ikke er til grød eller gerne vil have morgenmad på farten.

På vores ture og kurser har vi 3 grødopskrifter som vi bruger lidt på skift. Fælles for dem alle 3 er at du kan tænke dem som grundopskrifter og så justere dem så de passer i mængde og smag til netop dig. For eksempel kan du tilføje saltede peanuts for mere fylde og lidt ekstra salt. Hvis du ved, at du vil blande morgenmaden med koldt vand, kan du overveje at fravælge mælkepulverret da det kan være svært at opløse i koldt vand.

Vi portionsanretter og blander poserne hjemmefra i kogeposer, så man kan spise direkte fra posen og dermed undgå opvask 🙂

De første to opskrifter kan blandes med både varmt og koldt vand, hvorimod den sidste skal blandes med varmt vand (men smager også godt kold, hvis den køler ned).

 

Æble/Kanel

  • 1,5-2 dl havregryn
  • 2 tsk mælkepulver/kokosmælkpulver
  • 1 spsk rosiner
  • 1 spsk mandler
  • 1 spsk tørret æbler
  • 1 tsk sukker
  • ½ tsk kanel
  • 1 knivspids salt

 

Dadler/Kokos

  • 1,5-2 dl havregryn
  • 1 spsk tørret dadler
  • 1 spsk kokos
  • 1 spsk kakaomælkspulver
  • 1 tsk sukker
  • 1 knivspids salt

 

Ris/Frugt

  • 60 gram tørret ris
  • 5 abrikoser (hakket)
  • 1 spsk mandler
  • 2 tsk mælkepulver/kokosmælkpulver
  • 1 stk brun sukker
  • 1 stk smør
  • ½ tsk kanel

Tørret ris kan købes i de fleste supermarkeder og hedder ofte ”hurtigris”. Det er dem man også kan tilberede i mikroovn 🙂

Hvis du ikke er til grød, ikke er god til morgenmad, hellere vil nøjes med at snacke om morgenen eller spise den gående på de første kilometer, så har vi også en løsning vi selv bruger. Hvis du ikke har lyst til en stor gang grød at starte dagen på, så husk stadig at få noget energi indenbords i starten af dagen, så du har energi til den aktivitet du er i gang med. Find nogle lækre små ”portioner” morgenmad der kan holde dig gående frem til frokost.

Det kunne fx være:

  • Grove havrekiks som fx norske Bixit kiks
  • Figenpålæg/frugtpålæg
  • Nødder
  • Tørret frugt
  • Turbokage

 

De øverste ting, kan købes i et almindeligt supermarked, mens turbokagen kræver lidt tid i køkkenet. Turbokagen er fyldt med energi og er en sød morgenmad der smager godt med en kop kaffe eller varm saft.

Turbokager

  • 7 dl havregryn
  • 5 dl kokos
  • 5 dl hvedemel
  • 2 dl O’boy (kakaopulver)
  • 2 dl sikker
  • 500 gram smeltet margarine
  • 4 æg
  • 2 tsk vaniliesukker

Bages i bradepande ved 200 grader i 15-20 min.

Denne kage, kan med fordel også laves som muffins. På denne måde er de nemme at pakke i rationer og de kan også smides i fryseren, så man har lidt liggende til en spontan tur 🙂

 

Ovenstående idéer er nemme at finde frem og nyde når man er gået op på den nærmeste top for at fange solopgangen.

De næste par måneder udgiver vi også vores opskrifter til henholdsvis frokost og aftensmad på tur, god fornøjelse.

 

About Sarah Spang Hansen

Daglig leder, stifter og medindehaver
Sarah er en dygtig og erfaren turleder med stor interesse omkring flora, fauna og nordens geologi. I Nordisk Friluftskompani er Sarah daglig leder og står for alt det administrative i virksomheden. Du kommer især til at tale og skrive med hende, se hende på fjeldski og med en vandrerygsæk.

Kommenter med Facebook