Nyhedsbrev

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få vores Guide til vinterfriluftsliv.





IMG_5379

Turmad – inspiration til snacks

Udgivet af

Det er vigtigt at have en masse snacks med på tur, så her vil jeg komme med et par forslag til nogle nemme snacks du kan lave hjemmefra. Det du skal være mest opmærksom på i forhold til snacks, er den temperatur du er ude i. Om sommeren kan ting smelte og om vinteren kan ting fryse.

Om sommeren kan chokolade være noget rigtig griseri, men er dette alligevel din favorit, så kan et godt råd være at tage M&Ms med. Her er den farvede sukkerskal utrolig god til at holde på chokoladen, selvom det er varmt, så så kan du for det meste undgå chokolade over det hele.

Om vinteren er det især dine tænder du skal passe på. Overvej om dine snacks kan fryse eller put dem i lommen en halv time før du skal have dem, så de ikke er stenhårde og koster dig en tand. Overvej at medbringe cookies. Disse er rigtig gode til ikke at fryse.

De klare favoritter hos os er dørmåtte, snickerskage, muslibarer og dadelkugler. Nogle gange kan disse snacks også udgøre en større eller mindre del af min frokost. De fleste der har været med os på tur, har stiftet bekendtskab med dørmåtten (sirupskage). Denne kage spiser vi rigtig meget på tur. Den indeholder rigtig meget sukker og sirup og fryser stort set ikke. Derudover så holder den en fast konsistens, selv når det er varmt, så den fungerer rigtig godt om sommeren også og så holder den længe. Spørger du min kæreste, så er det ikke en rigtig tur, hvis vi ikke har denne kage med.

 

Dørmåtte

Til 1 stor bradepande:

  • 1 kg sirup
  • 0,5 l mælk
  • 500 g sukker

Varmes op i gryde og afkøles lidt. Blandes med

  • 1,5 kg hvedemel
  • 4 tsk hjortetakssalt
  • 200 gram rosiner
  • 5 tsk knust nelliker
  • 5 tsk kanel

Bages ved 175 grader i 1 time. Selvom du måske ikke er vild med rosiner, så vil jeg på det stærkeste anbefale at disse kommer i kagen, da de giver noget saft til kagen.

 

Snickerskage

Med denne kage skal du være lidt opmærksom på temperaturen ude. Hvis det er meget varmt, så bliver den blød og chokoladen smelter og hvis den bliver meget kold, så kan den blive hård. Vi bruger den mest om vinteren og så får den lige en lille tur i lommen inden den skal spises, så den ikke er alt for hård.

  • 350 gram sirup
  • 1 dl sukker
  • 1 dl kokosmel
  • 1 glas peanutbutter
  • 100 gram peanuts
  • 1 liter cornflakes/all bran
  • 1 tsk vaniliesukker
  • 2 plader kogechokolade (ca. 200 gram i alt)
  • 2 spsk smør

Sirup, sukker, kokosmel, peanutbutter og peanuts varmes op og smeltes sammen. Cornflakes/all bran blandes i den lune masse. Det hele puttes i en lille bradepande og mases godt sammen. Chokoladen smeltes og smørret blandes i. Chokoladen smøres på kagen og kagen sættes et par timer på køl.

 

Müslibarer

Det gode ved at lave egne müslibarer, er at du ofte kan bruge noget af det du har i skabet. Det eneste lidt specielle man skal have fat i er kondenseret mælk, men hvis du køber et par stykker af dem, så har du til at lave nogle hurtige müslibarer 🙂

  • 250 g grovvalsede havregryn
  • 75 g kokosmel
  • 250 frø/kerner/nødder (f.eks. hørfrø, sesam, solsikke, græskar, chia, bageklare rugkerner, nødder, mandler – jeg bruger typisk 5x50g)
  • 100 g tørret frugt (f.eks. rosiner, tranebær, abrikoser i tern)
  • 60 g grofthakket mørk chokolade
  • 1 dåse (400 g) sødet kondenseret mælk

Massen kommes i et fad eller på en bageplade beklædt med bagepapir og presses fladt sammen til en passende müslihøjde 🙂 De skal bages ca. en time v. 130grader. Jeg kan godt lide hvis de er let lysebrune og sprøde i toppen men de skal helt bestemt være seje indeni. Lad dem køle af, men skær den ud i passende stykker inden massen bliver helt kold.

 

Dadelkugler

En god lille lommesnack, der smager godt både sommer og vinter 🙂

  • 100 g nødder, fx mandler
  • 50 g mørk chokolade
  • 100 g soltørrede dadler uden sten
  • 100 g havregryn, gerne grovvalsede
  • 4-5 spsk agavesirup
  • 100 g peanutbutter

Start med at hakke nødder og chokolade rimelig fint. Skær dadlerne i små stykker, og kom alle ingredienserne i en skål. Det hele røres sammen med hænderne eller i en røremaskine, indtil massen har en god klistret konsistens – justér med sirup. Der kan evt. tilsættes en smule kokos til massen eller andre typer af tørret frugt. Tril små kugler, hvilket er nemmest at gøre med fugtige hænder. Opbevar kuglerne på køl.

 

Så er du klar til at hoppe i køkkenet og bage snacks til din næste tur. Er tiden knap, så er nedenstående nogle gode købevenlige snacks til farten 🙂

  • Grove havrekiks som fx norske Bixit kiks
  • Cookies
  • Figenpålæg/frugtpålæg
  • Nødder
  • Tørret frugt
  • Nøddeblanding med m&m’s
  • Kvicklunsj eller andre alm. chokoladebarer
  • Lefse – norsk blødt brød med smør

 

About Sarah Spang Hansen

Daglig leder, stifter og medindehaver
Sarah er en dygtig og erfaren turleder med stor interesse omkring flora, fauna og nordens geologi. I Nordisk Friluftskompani er Sarah daglig leder og står for alt det administrative i virksomheden. Du kommer især til at tale og skrive med hende, se hende på fjeldski og med en vandrerygsæk.

Kommenter med Facebook