Få vores Guide til vinterfriluftsliv
Du tilmelder dig samtidig vores nyhedsbrev.
Tilmeld mig!

42500877_335455227208145_7612500516190289920_n

Vandring på sne og is – findes der en bjergbestiger i dig skal du prøve et gletsjerkursus

Udgivet af

At der i nogle områder falder så meget sne, at det ikke kan nå at smelte bort hvert år, og med tiden efterlader en blok af is, flere hundrede meter tyk og mange kilometer lang, er simpelthen fascinerende!

Jeg har den sidste måned været på gletsjerkursus her i Norge, og har haft 20 dage på gletsjer i løbet af den måned. Det har været intensivt og meget lærerigt. I alperne er gletsjervandring ofte en del af en toptur, men ikke altid et decideret fokus for selve turen, men i Norge er der en anden tradition for gletsjerture. I Norge er gletsjerne på en helt anden måde større, de dækker et større areal og man kan sagtens bruge en hel dag, og flere, på blot at udforske isen og dens formationer. Dermed kan gletsjervandringen være turens fokus men selvfølgelig også, som i alperne, være en del af vejen til en top, en ny dal eller et bjergmassiv.

Jeg synes det er fascinerende at man med gletsjervandringen kan opleve en form for vinter midt om sommeren. At gå rundt på denne stor isklump med udsigt til fjeldene omkring en og at kunne se helt ned i den grønne dal, eller ud til de blå fjorde, er en unik kontrast. En stor del af det at gå på gletsjer, er at vandre rundt og finde vej mellem sprækker og smeltevandskanaler. Ikke to sprækker er ens, og vender du tilbage til samme sted år efter år, vil du højst sandsynligt finde et nyt landskab hver gang, da gletsjeren er i konstant bevægelse og også påvirkes kraftig af afsmeltning om sommeren og snemængderne om vinteren.

Udover at vandre på bræen, som en gletsjer kaldes på norsk, kan man også gå dybere ind eller ned i den og gå fra vandring til klatring. Hvis man ønsker at udfordre sig selv lidt, er det nemt at øge sværhedsgraden ved at opsøge de store sprækkeområder, hvor man bliver nød til at klatre for at komme over, rundt og forbi sprækkerne for at fortsætte og finde sig vej gennem labyrinten. Jeg synes det er rigtig morsomt at finde vej på denne måde og det er en sjov udfordring, at forsøge at læse og gætte sig til, hvilken vej der måske kan føre en gennem bræfaldet.

Gletsjerne i Norge og de fleste andre steder i verden er i øjeblikket ved at blive mindre da massebalancen er negativ, dvs. at der smelter mere is om sommeren end der falder sne om vinteren, som gør at gletsjerne trækker sig tilbage. Dette har dog altid været en naturlig del af gletsjernes liv og forhåbentlig er det blot en del af en cyklus. De fleste gletsjere i Norge er plateaubræer som er forholdsvis flade på toppen uden sprækker. Disse plateauer danner også grundlag for andre typer af ture som fx en krydsning af Jostedalsbreen på ski i foråret, som er en ganske tryg og sikker tur hvor man sjældent behøver reb og sele som sikkerhed. Nede i dalene hvor bræarmene bliver presset ud, er det dog en anden historie, og det er også her man som oftest går på gletsjerture, da det er her sprækkerne og de flotte formationer opstår.

Hvis man har tænkt sig at bevæge sig op på en gletsjer bør man være forberedt og have kundskab om denne type færdsel. Det kræver både noget specielt udstyr og teknik, for at man rigtig kan komme tæt på gletsjeren og dens formationer på en tryg måde. Først og fremmest skal man bruge steigeisen og isøkse. Som sagt er gletsjeren en stor klump af is, og som bekendt er is både glat og hård. Steigeisen er en sål af metal med pigge som du spænder på dine støvler så du kan bide og stå fast på isen. Øksen kan både bruges som en stok at støtte sig til når man går opad, eller til at hugge i isen ved bevægelse i mere tekniske og ujævne områder. Hjelm er selvfølgelig også en nødvendighed da et fald på stenhård is er en reel risiko. Som oftest bevæger man sig i tovlag som det hedder, dvs. en lille gruppe som er bundet sammen med reb. At gå i tovlag er på en måde en sikring af alle i gruppen, som kan støtte og redde hinanden ved fælles vægt og styrke. Den mest reelle risiko på gletsjer er at falde i en sprække. Disse kan være dybe, og et fald kan derfor både resultere i slag og brudskader, men derudover kan sprækkerne også være fyldt med smeltevand. Ved at være i tovlag, vil man med gode rutiner derfor kunne holde et fald fra et holdmedlem og forhindre at personen ryger ned i bunden af sprækken. Ved hjælp af rebet og lidt specialudstyr kan man derefter forholdsvis simpelt trække personen op igen. Det er dog vigtigt at man har kendskab til denne type specialudstyr og rutiner omkring sikker færdsel på gletsjere inden man begiver sig afsted. Det er ikke specielt komplekst at lære og på blot få dage, kan man blive klar til at tage af sted på egen hånd i nogle områder.

Jeg har været på 5 forskellige gletsjerfald i løbet af den sidste måned, og jeg er imponeret over hvor forskellige disse gletsjere kan være, de har næsten deres egen personlighed. Derudover er bræerne også ofte placeret majestætisk med udsigt til store toppe mellem dybe stejle dale. Det er en anderledes måde at være på tur, når man også er tvunget til at arbejde sammen i tovlaget som et hold for både at bevæge sig sikkert, men selvfølgelig også fordi alle skal arbejde i samme retning for at komme frem ? Kommunikation og samarbejde bliver hurtigt nødvendigt og samtidig lærerigt. Gletsjerne er selvfølgelig opstået på disse specielle pladser fordi der falder en del nedbør, og derfor må man også være forberedt på meget forskelligt vejr både sommer og vinter. Fordi vejret er så omskifteligt, er det til gengæld sjældent at det regner hele dagen og du kan nemt få en dag med både blå himmel og sol, smøre dig ind i solcreme, for derefter at finde skaljakken frem fordi det regner, og til slut komme så højt op at det bliver til sne. At gå på gletsjer er fyldt med kontraster og du føler dig hurtigt meget lille mellem naturens store kræfter.

Så hvis du som sagt går med en lille bjergbestiger i maven og godt kunne tænke dig at prøve denne type aktivitet og ture af, så vil jeg helt klart anbefale dig at starte med et gletsjerkursus – det giver dig en masse rebteknisk forståelse som kan overføres til klatring også, samtidig med at du får en unik naturoplevelse. Tag et kig på vores eget kursus her

 

About Kristian Torp

Turleder, stifter og medindehaver
Kristian er en erfaren turleder og dygtig underviser med et fantastisk øje for gæstens kompetenceudvikling. I Nordisk Friluftskompani står Kristian bl.a. for produktudvikling, organisering af ture, salg og markedsføring. Du kommer især til at se ham på fjeldski, i packraft, på cykel og i vandresko.

Kommenter med Facebook